google.com, pub-7396276466444978, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Όλες οι υποψηφιότητες για το θρόνο των Ιωαννίνων, στη μάχη φαβοροί και αουτσάιντερς, την Τετάρτη η εκλογή - epiruschannel.gr

Όλες οι υποψηφιότητες για το θρόνο των Ιωαννίνων, στη μάχη φαβοροί και αουτσάιντερς, την Τετάρτη η εκλογή

Την Τετάρτη το πρωί ο μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος, θα τελέσει την καθιερωμένη Θεία Λειτουργία που προηγείται των συνεδριάσεων της Ιεραρχίας. Λίγες ώρες μετά, αργά το μεσημέρι στον ίδιο ναό, τέσσερις εψηφισμένοι μητροπολίτες θα απευθύνουν το Μεγάλο τους Μήνυμα.

Σπάνια η Ιεραρχία συγκαλείται για να ψηφίσει τόσους πολλούς μαζεμένους μητροπολίτες. Κάθε μία από τις τέσσερις «νύφες» έχει τη δική της προίκα. Μια μικρή, η Φωκίδα, μια μέτριας δυναμικής η Ελασσώνα, μια μεγάλη αλλά ταυτόχρονα «τοξική», η Θεσσαλιώτιδα και μια ιστορική η Ιωαννίνων. Κοινό χαρακτηριστικό των δύο από τις τέσσερις Μητροπόλεις είναι το γεγονός πως οι πρώην ποιμενάρχες βρίσκονται εν ζωή.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Η Μητρόπολη των Ιωαννίνων, μια τοπική Εκκλησία που αρκετές φορές έχει απασχολήσει τις σελίδες της εκκλησιαστικής ιστορίας δεν είναι μια τυχαία περίπτωση. 

Αριθμεί 249 ενορίες στις οποίες υπηρετούν 216 κληρικοί. Ο εκάστοτε μητροπολίτης Ιωαννίνων συμμετέχει στο Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος ως εκπρόσωπος των κληροδοτημάτων των Ηπειρωτών ευεργετών. Πίσω βέβαια από την τραπεζική λάμψη και τα ιστορικά προηγούμενα κρύβεται μια εξαιρετικά δύσκολη επαρχία με δεκάδες χωριά και μεγάλες ανάγκες καθώς και σημαντικά οικονομικά προβλήματα τα οποία θρυλούνται καιρό τώρα αλλά ουδείς γνωρίζει επακριβώς αφού τα οικονομικά στοιχεία της Μητρόπολης τηρούνται ως επτασφράγιστο μυστικό.

Τρεις ειναι οι κύριοι μνηστήρες  της μητροπολιτικής έδρας της πρωτεύουσας της Ηπείρου. 

Ο Αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος Στεργίου photo: dogma.grΤο Οικουμενικό Πατριαρχείοεπιθυμεί την εκλογή τουαρχιμανδρίτη Αμφιλόχιου Στεργίου, συνεργάτη του Αρχιεπισκόπου τα πρώτα χρόνια της θητείας του ο οποίος αποχώρησε -κατ’ άλλους απομακρύνθηκε- σχετικά σύντομα από το περιβάλλον του κ. Ιερώνυμου.

Ο αρχιμανδρίτης δεν κρύβει την απόλυτη προσήλωση του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ενώ η Μονή της Αγίας Παρασκευής στο Μάζι Μεγάρων όπου εγκαταβιεί, θεωρείται προπύργιο του Οικουμενικού Θρόνου.


Ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάστηκε και προωθείται η υποψηφιότητα του κ. Αμφιλοχίου την έχει μετατρέψει σε «δείκτη» της επιρροής του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αυτό όμως στην Αθήνα δεν θέλουν να συμβεί αφού μια τέτοια αντιμετώπιση, ανεξάρτητα από το ποιον θα ικανοποιήσει το αποτέλεσμα, δεν θα βοηθήσει στην εκτόνωση της κατάστασης στις σχέσεις των δύο Εκκλησιών.

Ο Αρχιμανδρίτης Μάξιμος Παπαγιάννης (Φωτό Χρηστος Μπόνης)Ο ανθυποψήφιος του κ. Αμφιλοχίου ο οποίος υποστηρίζεται από τον κ. Ιερώνυμο, είναι ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών,αρχιμανδρίτης Μάξιμος Παπαγιάννης. Άγνωστος στον πολύ κόσμο αφού αποφεύγει με κάθε τρόπο τα φώτα της δημοσιότητας, θεωρείται ιδιαίτερα ικανός στην διοίκηση. 

Παρά το γεγονός πως το πατριαρχείο έχει επιλέξει να στηρίξει άλλον, ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής είναι γέννημα θρέμμα του οικουμενικού θρόνου.Γεννήθηκε στο Λεβερκούζεν της Γερμανίας το 1968 από γονείς Έλληνες μετανάστες. Το 1988 μετά την ολοκλήρωση των θεολογικών σπουδών του στην Ελλάδα επέστρεψε στη Γερμανία όπου και υπηρέτησε σε ναό της Στουτγκάρδης.

Μέχρι το 2008 οπότε και εντάχθηκε στο δυναμικό της Αρχιεπισκοπής υπηρετούσε στην Μητρόπολη Γερμανίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Παρά το γεγονός πως αρκετά μέλη της Ιεραρχίας εκφράζουν επιφυλάξεις για την υποψηφιότητα του στηριζόμενοι στο εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα που έχει υπηρετήσει στην Εκκλησία της Ελλάδος, θεωρείται ο επικρατέστερος να διαβάσει το μεσημέρι της Τετάρτης το Μεγάλο Μήνυμα.Σημαντική είναι και η υποψηφιότητα του Ηπειρώτη διευθυντή της εκκλησιαστικής σχολής Βελλάς, αρχιμανδρίτη Δημητρίου Αργυρού (φωτο 1). Την υποψηφιότητα φέρονται να στηρίζουν αρκετοί τοπικοί παράγοντες και πολιτικά πρόσωπα. 

Το όνομα του π. Δ. Αργυρού ακούστηκε τις τελευταίες ημέρες οτι θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως λύση εκτόνωσης μεταξύ Αθηνών – Φαναρίου αλλά όπως όλα δείχνουν, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, καμία από τις δυο πλευρές δεν έχει διάθεση να αλλάξει γραμμή. 

Ανάμεσα στα πρόσωπα που θα προτείνουν μέλη της Ιεραρχίας για την Μητρόπολη των Ιωαννίνων αναμένεται να είναι και αυτά του αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Καχριμάνη (φωτο 2) που υπηρετεί στο Μέτσοβο αλλά και του αρχιμανδρίτη Σπυρίδωνα Κατραμάδου (φωτο 3) που υπηρετεί στην Ι. Σύνοδο.

ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ: ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΩ ΜΕΤΑΘΕΣΗ

Να σημειωθεί ότι χθες ο μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, με καταγωγή από την Ήπειρο, διέψευσε για μια ακόμη φορά τις φήμες που τον ήθελαν να διεκδικεί την Μητρόπολη Ιωαννίνων. Ο κ. Ιερόθεος επιβεβαιώνει πως του έγινε πρόταση από τον Αρχιεπίσκοπο την οποία όπως δηλώνει αρνήθηκε.

http://www.dogma.gr/default.php?pname=Article&art_id=6200&catid=3
Από το Blogger.