google.com, pub-7396276466444978, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Ποιός θα είναι ο νέος Μητροπολίτης Ιωαννίνων; - epiruschannel.gr

Ποιός θα είναι ο νέος Μητροπολίτης Ιωαννίνων;

Αποφασισμένος να προχωρήσει τη διαδικασία για την εκλογή Μητροπολίτη στα Γιάννενα, παρά τις παραινέσεις για αναβολή που γίνονται τις τελευταίες ημέρες, φέρεται ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.
Οι πέντε αρχιμανδρίτες, που όπως όλα δείχνουν την  ερχόμενη Τετάρτη θα δώσουν την πρώτη «μάχη» για την κατάρτιση του τριπρόσωπου και στη συνέχεια για την εκλογή ενός εξ αυτών ως του νέου Μητροπολίτη Ιωαννίνων, είναι οι Δημήτριος Αργυρός, Σπυρίδων Κατραμάδος, Σεραφείμ Καχριμάνης, Μάξιμος Παπαγιάννης και Αμφιλόχιος Στεργίου. 
Προτιμήσεις Μητροπολιτών- για το τριπρόσωπο- εκτιμάται ότι μπορούν να συγκεντρώσουν επίσης και οι αρχιμανδρίτες που υπηρετούν σήμερα στα Γιάννενα, Χρυσόστομος Τραϊκάπης,  Αθανάσιος Σουσόπουλος, ή  ακόμη και ο εκ Κονίτσης Νικόλαος Λιόλιος για τον οποίο έγραφε χθες ο «Π.Λ.».
Προβληματισμένος ο Αρχιεπίσκοπος
Ο Αρχιεπίσκοπος φαίνεται ιδιαίτερα προβληματισμένος από το πλήθος των παρεμβάσεων που γίνονται από Ηπειρώτες, για εκλογή Μητροπολίτη που να προέρχεται από τα Γιάννενα ή να υπηρετεί σήμερα στη Μητρόπολη,  τις οποίες σε καμία περίπτωση δεν  ανέμενε όταν αναλάμβανε τοποτηρητής και δήλωνε για «κληρικό που έχει ο ίδιος υπόψη του», φωτογραφίζοντας συγκεκριμένο πρόσωπο του περιβάλλοντός του.
Όμως το ζήτημα που έχει κυριαρχήσει στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, παίρνοντας κάθε μέρα όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, είναι η άμεση παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη για την εκλογή στη Μητρόπολη Ιωαννίνων του π. Αμφιλόχιου, που σήμερα είναι ηγούμενος σε Μοναστήρι των Μεγάρων.
  Στις συζητήσεις, στις υποδείξεις και στις ιδιαιτερότητες που συγκεντρώνει η συγκεκριμένη πρόταση,  έχει  αναφερθεί τις προηγούμενες ημέρες, με ρεπορτάζ του ο «Π.Λ.». Το τελευταίο όμως 24ωρο έχουν προκύψει νέα δεδομένα, που επιβεβαιώνουν την ανυποχώρητη απαίτηση  του Βαρθολομαίου, αλλά και την άμεση εμπλοκή στην προεκλογική διαδικασία,  μέσω Μητροπολίτη, που ανήκει στο κλίμα του Πατριαρχείου.
Παρέμβαση Βαρθολομαίου  
Χθες στην εκκλησιαστική ιστοσελίδα Amen δημοσιεύεται δήλωση παλιού Ιεράρχη του Οικουμενικού θρόνου, ο οποίος «βαπτίζει» την απαίτηση – παρέμβαση σε διατύπωση «παράκλησης» και έκφρασης «ευχής» για την πλήρωση της Μητρόπολης με ένα πρόσωπο εγνωσμένης προσφοράς προς τη Μητέρα Εκκλησία. Υπογράμμισε μάλιστα ότι για πρώτη φορά στα 23 χρόνια Πατριαρχίας του, ο κ. Βαρθολομαίος εκφράζει  «αδελφικώς τέτοια επιθυμία».
Αυτό αποτελεί δείγμα ασφαλώς του μεγάλου ενδιαφέροντος που έχει για τη Μητρόπολη Ιωαννίνων. Ο ίδιος Ιεράρχης,  υπενθύμισε τις άριστες σχέσεις Πατριάρχη – Ιερώνυμου από την ημέρα εκλογής του δεύτερου ως Αρχιεπισκόπου, μνημόνευσε το «Κανονικό Δίκαιο» και στο δια ταύτα, άφησε να εννοηθεί ότι θεωρείται αυτονόητη η ουσιαστική στήριξη του Αρχιεπισκόπου για την θετική έκβαση της υπόθεσης, τουτέστιν την εκλογή του π. Αμφιλόχιου.
 Η ψυχολογική πίεση που ασκείται προς τον Αρχιεπίσκοπο είναι έντονη, με τον τελευταίο πάντως να έχει ενημερώσει τον Πατριάρχη ότι είναι αδύνατο να επιβάλλει στους Μητροπολίτες την επιλογή του συγκεκριμένου Αρχιμανδρίτη.  Πολύ δε περισσότερο, που εκτός εκείνων που προέρχονται από τα Γιάννενα, υπάρχει και η «υπόσχεση» για ανάδειξη σε Μητροπολίτη του Πρωτοσύγκελλου της Αρχιεπισκοπής π. Μάξιμου.
«Αναμέτρηση»…
Τόσο από την προαναφερθείσα δήλωση – που εκφράζει το Πατριαρχικό περιβάλλον- όσο και από τις προσεγγίσεις που άρχισαν να γίνονται προς Μητροπολίτες, γίνεται πλέον φανερό ότι υπάρχει  πλήρης  διάσταση απόψεων ως προς το προτεινόμενο πρόσωπο και η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Ιωαννίνων, μετατρέπεται άτυπα και σε αναμέτρηση Βαρθολομαίου – Ιερώνυμου. Η τελική εκλογή είναι πολύ πιθανό να διαταράξει τις σχέσεις τους, αλλά δημιουργεί και «σύννεφα» πάνω από την ιστορική Μητρόπολη των Ιωαννίνων.
 Για την προώθηση της υποψηφιότητας του π. Αμφιλόχιου, λέγεται ότι   έχει αναλάβει τις επαφές με Μητροπολίτες- εκλέκτορες, Μητροπολίτης του Πατριαρχείου  που βρίσκεται στη  Βόρεια Ελλάδα, ενώ από την άλλη πλευρά ανάλογες επαφές κάνει ο ίδιος ο π. Μάξιμος με τη δυνατότητα που του παρέχει το αξίωμα του πρωτοσύγκελου.
Υστερούν σε… δημόσιες σχέσεις
Στον τομέα δημόσιων σχέσεων, είναι φανερό ότι υστερούν οι   υποψήφιοι από τα Γιάννενα, καθώς ο  Σπυρίδων Κατραμάδος, που κατάγεται από τα Γιάννενα, ασχολούμενος με τον θρησκευτικό τουρισμό, έχει ασφαλώς μεγαλύτερη ευχέρεια γνωριμιών και επαφών.  
Αναβολή μέσω… Θεσσαλιώτιδος;  
Η τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα καθιστούν εκ των πραγμάτων αβέβαιη την έκβαση της εκλογής της ερχόμενης Τετάρτης, χωρίς προς το παρόν να υπάρχει στον ορίζοντα πρόθεση αναβολής της,  ώστε να δοθεί χρόνος για νηφάλιες αποφάσεις και επιλογές. Μια μικρή πιθανότητα να ανατραπούν τα μέχρι σήμερα δεδομένα, ενδέχεται να προκύψει από την προσφυγή που κατέθεσε στο ΣτΕ ο κηρυχθείς σε αδυναμία να εκπληρώσει τα καθήκοντά του Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδας, καθώς  μέχρι και τη Δευτέρα ίσως υπάρξει απόφαση επί του αιτήματος για προσωρινή διαταγή απαγόρευσης της εκλογής νέου Μητροπολίτη, που κάτω από προϋποθέσεις μπορεί να δώσει την αφορμή για αναβολή και της εκλογής και Μητροπολίτη Ιωαννίνων.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ανάλογες κινήσεις, για εκλογή Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος, γνώστη της περιοχής, γίνονται και στην Καρδίτσα, έδρα της Μητρόπολης, όπου επίσης προωθείται πρώην συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.
Επιστολή Αντ. Φούσα
Με επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο ο πρώην Υπουργός Αντώνης Φούσα, μεταφέρει τη γενικότερη επιθυμία του λαού των Ιωαννίνων, όπως ο νέος Μητροπολίτης να προέρχεται από αυτούς τους κληρικούς, που είτε κατάγονται, είτε υπηρετούν σήμερα σε μια από τις Μητροπόλεις της Ηπείρου και ιδίως του Νομού Ιωαννίνων. Επισυνάπτει μάλιστα και σχετικά δημοσιεύματα εφημερίδων του Ιωαννίνων, προσθέτοντας ότι η Ιεραρχία της Ελλάδος «θα πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων για την ιστορική Μητρόπολη των Ιωαννίνων».

Από το Blogger.