google.com, pub-7396276466444978, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου κατά της ιδιωτικοποίησης των ΥΗΕ Πουρναρίου - epiruschannel.gr

Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου κατά της ιδιωτικοποίησης των ΥΗΕ Πουρναρίου



Σε επαναβεβαίωση των ομόφωνων θέσεων κατά της εκχώρησης των Υδροηλεκτρικών Έργων Πουρναρίου στην υπό δημιουργία "μικρή ΔΕΗ",  που είχαν διατυπωθεί στην πρόσφατη σύσκεψη φορέων που είχε γίνει στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας προχώρησε, κατά πλειοψηφία, το Περιφερειακό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της Δευτέρας 31 Μαρτίου. Στην πρόταση που ψηφίστηκε περιλαμβάνεται επίσης η  σύσταση Μόνιμης Επιτροπής με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Άρτας και Περιφερειακών συμβούλων από όλες τις παρατάξεις, κυρίως από την Π.Ε. Άρτας, η οποία θα αναλάβει την πλήρη και διαχρονική εξέταση της πορείας του ζητήματος, καθώς επίσης και η συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στην οποία επίσης υπάρχει ζήτημα με ιδιωτικοποίησης μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Κατά της ιδιωτικοποίησης των δύο Υδροηλεκτρικών Έργων τάχθηκαν στο σύνολό τους οι παρατάξεις και οι περιφερειακοί σύμβουλοι που πήραν το λόγο, ενώ επεξηγηματική ήταν και η τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Άρτας κ. Βασίλη Ψαθά.

Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μεταξύ άλλων σημείωσε και τα εξής:

«Δεν είναι τόσο απλό θέμα να πουλήσει ή να εκχωρήσει το Ελληνικό Δημόσιο τα δύο υδροηλεκτρικά έργα στην Άρτα. Αυτά τα δύο έργα έγιναν σε συμφωνία με την τοπική κοινωνία πως θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του τόπου. Ανάμεσα σε αυτά συμφωνήθηκαν έργα ανάπτυξης,  όπως δρόμοι και παρεμβάσεις στην άρδευση. Μάλιστα, μέχρι σήμερα υπάρχει μια τεράστια εκκρεμότητα ως προς την οριοθέτηση του ποταμού Αράχθου. Όλα αυτά είναι ανοιχτά θέματα που δεν επιτρέπουν σε κανέναν να δώσει το δικαίωμα της πώλησης, της μεταβίβασης των έργων. Η πώληση του 30% του παραγωγικού δυναμικού από τη ΔΕΗ, μας βρίσκει αντίθετους και θεωρούμε πως με την παραχώρηση αυτών των έργων που κατασκευάστηκαν με πολύ κόπο από τον ελληνικό λαό, εκποιείται κάτι που δεν μπορεί να εκποιηθεί. Η ΔΕΗ, έχοντας αναλάβει δεσμεύσεις έναντι της περιοχής, δεν έχει κανένα ηθικό δικαίωμα να πουλήσει τα συγκεκριμένα εργοστάσια. Ξέρουμε ότι σε όλο τον κόσμο επιτρέπεται η δημιουργία μονάδων παραγωγής ρεύματος από ιδιώτες. Όμως, θεωρούμε πως εργοστάσια που έγιναν με ειδικές συνθήκες, όπως στην περίπτωση της Άρτας, που υπάρχουν ανειλημμένες υποχρεώσεις έναντι όλης της περιοχής, δεν μπορούν να πουληθούν».

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Ψαθάς, έθεσε το ζήτημα της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων εκ μέρους της ΔΕΗ, τονίζοντας ότι αυτοί λήγουν εντός του 2014, ενώ από τα 37 άρθρα της συγκεκριμένης ΚΥΑ μαζί με τα υποάρθρα,  έχουν υλοποιηθεί ελάχιστα συγκριτικά με τις υποχρεώσεις που αναφέρονται εκ μέρους της ΔΕΗ.

 Αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση της σύσκεψης στην Π.Ε. Άρτας, στην οποία συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί Επιτροπή από τους φορείς (Δήμους κ.ά.)  προκειμένου να καταγραφούν τα σημαντικότερα προβλήματα ως και νέα πιθανά αιτήματα, ώστε να τεκμηριωθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των φραγμάτων και να εξεταστούν γενικότερα οι σχέσεις Άρτας και ΔΕΗ. Τέλος χαρακτήρισε εύλογα και δίκαια τα όσα αναφέρθηκαν από τους περιφερειακούς συμβούλους για τον Αμβρακικό, την οριοθέτηση, την άρδευση και την πιθανή ύδρευση της πόλης της Άρτας.

 Τις θέσεις των εργαζομένων στα ΥΗΕ Πουρναρίου εξέφρασε ο εκπρόσωπός τους Κ. Κώστας.


Από το Blogger.