google.com, pub-7396276466444978, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ Με Καζαντζάκη, Πάριο και κουβέντες χωρίς φόβο - epiruschannel.gr

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ Με Καζαντζάκη, Πάριο και κουβέντες χωρίς φόβο

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ

Με Καζαντζάκη, Πάριο και κουβέντες χωρίς φόβο

Όταν έχει λίγο χρόνο για να ακούσει μουσική, δεν θα πει όχι στη φωνή του Γιάννη Πάριου ή της Μαριάννας Χατζοπούλου. Θα βάλει ένα ποτήρι κρασί, θα ανάψει ένα τσιγάρο και αν έχει διάθεση για διάβασμα, ίσως και τόσα χρόνια μετά να ξαναδιαβάσει Καζαντζάκη. «Δεν ήταν άθεος. Αναζητούσε τον Θεό μέσα από τα ανθρώπινα», υποστηρίζει. Δεν αδιαφορεί για τη γνώμη των άλλων, αλλά και δεν φοβάται μην τον επικρίνουν. Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος Σετάκης έχει τον δικό του κώδικα επικοινωνίας και συμπεριφοράς. Όπως συνηθίζει να λέει, «όταν πάει στον άλλο κόσμο, θα μάθει αν η πορεία που ακολούθησε ήταν η σωστή».
Ξεκίνησε από λογιστής
Θα μπορούσε να ήταν σήμερα ένας καλός λογιστής. Πέντε χρόνια δούλεψε σε ιδιωτική επιχείρηση στο κέντρο της Αθήνας πριν ενταχθεί στον κλήρο. Μετά την Καβάλα, όπου υπηρέτησε αρχικά ως στρατιωτικός ιερέας, πήγε στα Γιάννινα, όπου αμέσως έγινε «ο καλός πιστός φίλος του Σεραφείμ».
Χρόνια κοντά στον Σεραφείμ, ο κ. Θεόκλητος κατάφερε να αποκήσει μια δύναμη την οποία ουδέποτε επεδίωξε. Οι συνάδελφοί του στη Σύνοδο πίστευαν ότι επηρέαζε τον Αρχιεπίσκοπο και για τον λόγο αυτό πολλοί τον φθονούσαν φοβούμενοι ότι ο Σεραφείμ θα τον ορίσει διάδοχο. 'Αλλοι αρχιερείς προσπάθησαν να τον προσεταιριστούν. Τελικά όλοι διαψεύστηκαν. «Εγώ έχω επιλέξει άλλον δρόμο. Δεν εκμεταλλεύομαι φιλίες και συγκυρίες» έλεγε στους φίλους του όταν ο Σεραφείμ ήταν στο νοσοκομείο.
Φωνές στους τυπολάτρες
Από την πρώτη στιγμή που φόρεσε το ράσο τάχθηκε κατά των οργανώσεων. Πολλές φορές έβαλε τις φωνές στους τυπολάτρες, όπως ακριβώς και ο Σεραφείμ. Παλιά στελέχη της Μητρόπολης Ιωαννίνων έλεγαν όταν τους έβλεπαν και τους δύο μαζί: «Κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι». Ήταν και οι δύο δυναμικοί και απόλυτοι. «Εγώ είχα τη δική μου πορεία. Δύο αιτήσεις υπέβαλα στη ζωή μου. Μία για να γίνω διάκονος και μία για να γίνω στρατιωτικός ιερέας. Ούτε ζήτησα τίποτε ποτέ. Είμαι σε μία από τις μεγαλύτερες Μητροπόλεις της Ελλάδος, αγαπάω την περιοχή μου και θέλω να πιστεύω ότι με αγαπάνε και αυτοί. Τα όσα έχουν ακουστεί δεν με ενδιαφέρουν», είχε πει παλιότερα.
Αποφεύγει να μιλάει δημόσια για την πολιτική και τα κόμματα. Όλοι όμως γνωρίζουν στα Γιάννινα ότι είναι καλός φίλος του πρώην υπουργού κ. Κάρολου Παπούλια και ακόμη ότι είναι μεταξύ των ελαχίστων μητροπολιτών οι οποίοι δεν διαφωνούν με την κυβερνητική πολιτική.
Ο κ. Θεόκλητος, κατά κόσμον Στυλιανός Σετάκης, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1930. Μεγάλωσε στην Κρήτη. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1958 και ιερέας το 1960. Από το 1961 μέχρι το 1968 υπηρέτησε ως στρατιωτικός ιερέας. Μητροπολίτης Ιωαννίνων εξελέγη στις 26 Οκτωβρίου του 1975.

ΤΑ ΝΕΑ , 10-12-2002
Από το Blogger.