google.com, pub-7396276466444978, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Τι είπε για ΧΥΤΥ και καθαριότητα ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας | epiruschannel.gr - epiruschannel.gr

Τι είπε για ΧΥΤΥ και καθαριότητα ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας | epiruschannel.gr

Τι είπε για ΧΥΤΥ και καθαριότητα ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας | epiruschannel.gr

Θεωρώντας ότι στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων οι καθυστερήσεις που υπήρξαν είναι τεράστιες και με την εκτίμηση ότι περιθώρια για άλλο χαμένο χρόνο δεν υπάρχουν, ο Δήμος Ιωαννιτών στοχεύει πλέον να βρεθεί στην πρωτοπορία και να μην αποτελεί τον ουραγό των εξελίξεων.

Η θέση αυτή καταγράφηκε με σαφήνεια στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για την μελέτη χωροθέτησης του εργοστασίου επεξεργασίας αστικών αποβλήτων που εκπονείται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.

«Η άποψη της Δημοτικής Αρχής είναι ότι πρόκειται για μία διαδικασία που προχωρά σωστά και μεθοδικά», υπογράμμισε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θωμάς Μπέγκας και ξεκαθάρισε πως η θέση της Δημοτικής Αρχής να μην γίνει νέα χωροθέτηση ΧΥΤΥ στηρίζεται τόσο σε οικονομικά και όσο και σε κοινωνικά κριτήρια. Οικονομικά γιατί ήδη δαπανήθηκαν τεράστια ποσά για την κατασκευή των ΧΥΤΑ οι οποίοι μπορούν να μετατραπούν σε ΧΥΤΥ (Καρβουνάρι Θεσπρωτίας και Βλαχέρνα Άρτας) και κοινωνικά γιατί μία νέα χωροθέτηση δύσκολα θα είχε την απαιτούμενη συναίνεση, γεγονός που θα οδηγούσε σε νέες καθυστερήσεις.

Η χωροθέτηση του εργοστασίου, όπως τόνισε ο κ. Μπέγκας, θα γίνει με βάση επιστημονικά κριτήρια. Η παρακολούθηση εξάλλου όλων των φάσεων της μελέτης από την επιτροπή που έχει γίνει και στην οποία μετέχει το Πανεπιστήμιο, το Τεχνικό Επιμελητήριο και οι τέσσερις Φορείς Διαχείρισης Απορριμμάτων, εγγυάται την αξιοπιστία και την αντικειμενικότητα της διαδικασίας.

Ερωτηθείς ο κ. Μπέγκας για την στάση της παράταξης της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας, όπως αυτή καταγράφηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και εν συνεχεία στις επίσημες ανακοινώσεις της παράταξης υπογράμμισε πως το μόνο που δείχνει είναι ανευθυνότητα σε ένα πολύ σοβαρό θέμα, που για να λυθεί απαιτεί την μέγιστη συναίνεση.

«Πρόκειται για φραστικές φωτοβολίδες του κ. Γκόντα. Δεν μπορούμε να μιλούμε για γκρίζες ζώνες σε μία τόσο ανοιχτή διαδικασία. Δυστυχώς η στάση της μείζονος αντιπολίτευσης δείχνει ανευθυνότητα, η οποία δεν βοηθά για να πετύχουμε τον κοινό στόχο. Να δώσουμε δηλαδή λύση σε ένα τόσο σοβαρό θέμα», υπογράμμισε ο κ. Μπέγκας.

Αναφερόμενος ο αντιδήμαρχος στον τομέα καθαριότητας, σημείωσε ότι ήταν διαλυμένος με μεγάλες ελλείψεις τόσο σε προσωπικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή. Ήδη εργαζόμενοι που ήταν αποσπασμένοι σε άλλες υπηρεσίες έχουν επιστρέψει στην καθαριότητα ενώ υπάρχει ανάγκη και περαιτέρω ενίσχυσης. Μεγάλη ενίσχυση χρειάζεται και στον εξοπλισμό και ήδη σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση εξετάζονται οι δυνατότητες κάλυψης των κενών μέσω των κοινοτικών προγραμμάτων.

Ο τομέας καθαριότητας, το διάστημα αυτό προχωρά σε στοχευμένες δράσεις, όπως είναι οι χώροι πέριξ των σχολείων. «Όλες οι συνοικίες αντιμετωπίζονται ισότιμα. Για μας η καθαριότητα δεν είναι μόνο υπόθεση του κέντρου», τόνισε ο κ. Μπέγκας.

Από την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Ιωαννιτών, τοποθετήθηκαν τις ημέρες αυτές ειδικοί κάδοι για φυτικά προιόντα, σε περιοχές όπως είναι το Πάρκο Λιθαρίτσια, η πλατεία Μαβίλη, το Άλσος, το Πάρκο Κατσάρη και η παραλίμνιος. Στους κάδους αυτούς συγκεντρώνονται φύλλα και κλαδιά δέντρων, τα οποία σταδιακά και μέσω της ζύμωσης που γίνεται μετατρέπονται σε λίπασμα. Παράκληση του Δήμου προς όλους τους συμπολίτες είναι να μην εναποθέτουν στους κάδους αυτούς άλλα απορρίμματα.

Από το Blogger.