google.com, pub-7396276466444978, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Η δέσμευση, το στοίχημα και το όραμα του Φ.Φίλιου για τα Γιάννενα | epiruschannel.gr - epiruschannel.gr

Η δέσμευση, το στοίχημα και το όραμα του Φ.Φίλιου για τα Γιάννενα | epiruschannel.gr

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τις προγραμματικές θέσεις της παράταξης «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα παρουσίασε πριν απόλίγο, ο επικεφαλής της Φίλιππας Φίλιος, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν αποτελούν δογματικό πλαίσιο και ότι η παράταξη είναι διατεθειμένη, μέσα από το δημόσιο διάλογο να δεχθεί και να ενσωματώσει προτάσεις και ιδέες των πολιτών.


Ταυτόχρονα, κατηγόρησε την παρούσα δημοτική αρχή για αδιαφάνεια, για ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, κατασπατάληση δημοσίου χρήματος και υπερχρέωση του δήμου, υπόγειες διαδρομές και ομηρία συμβασιούχων.

Στην αρχή της ομιλίας του ο Φίλιππας Φίλιος φρόντισε να απαντήσει σε όσους τον κατηγόρησαν για μεθόδευση της υποψηφιότητάς του, υπενθυμίζοντας την προ μηνών δήλωσή του με την οποία συναινούσε στην επιλογή ενός νέου προσώπου. Όπως είπε η εκ νέου αξιολόγηση της δικής του υποψηφιότητας τέθηκε από άλλα αυτοδιοικητικά στελέχη και όχι από τον ίδιο, ενώ η επιλογή του προέκυψε μέσα από πολιτική αξιολόγηση και γκάλοπ.

«Η πολιτική αξιολόγηση και οι δημοσκοπικές έρευνες επανέφεραν την δική μου υποψηφιότητα που έγινε αποδεκτή από το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των συμμετεχόντων. Αποδέχθηκα την ευθύνη και ξεκινήσαμε τις υπόλοιπες διαδικασίες και την ανακήρυξη. Προ ολίγων ημερών τρία κόμματα εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου, δεκατρείς αυτοδιοικητικές παρατάξεις, τοπικές οργανώσεις κομμάτων, και πάρα πολλοί πρώην και νυν δήμαρχοι», τόνισε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υποψήφιος δήμαρχος Ιωαννιτών και στη νομοθετική μεταρρύθμιση «Καλλικράτης» χαρακτηρίζοντάς την ως πρόκληση. Όπως χαρακτηριστικά είπε αποτελεί «στοίχημα» για τον κόσμο της αυτοδιοίκησης και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα δοθεί η δυνατότητα στην ίδια την αυτοδιοίκηση να συμβάλλει σε τυχόν βελτιώσεις.

Βολές κατά Γκόντα

Δριμύτατη κριτική, όπως άλλωστε έκανε και στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννιτών άσκησε ο Φίλιππας Φίλιος και στην απερχόμενη δημοτική αρχή, τονίζοντας ότι φεύγει αφήνοντας πίσω της οικονομικά θεσμικά, πολιτικά και ελλείμματα ήθους.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «δε βούλιαξε μόνον οικονομικά το δήμο, συνέθλιψε κάθε ελπίδα, καταδίκασε κάθε προσπάθεια που δεν υπάκουε σε συγκεκριμένα συμφέροντα. Περιθωριοποίησε, περιφρόνησε, απαξίωσε ακόμα και τον θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου».

Ο κ. Φίλιος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική κατάσταση του Δήμου, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Αν κάπου ο απερχόμενος δήμαρχος έκανε πραγματικό πρωταθλητισμό είναι στο δανεισμό. Για τα χρέη που αφήνει του αξίζει όντως το χρυσό μετάλλιο. Οι οφειλές στις τράπεζες, στα ασφαλιστικά ταμεία, σε προμηθευτές και εργολάβους είναι τεράστιες και οδηγούν το δήμο Ιωαννιτών στην επιτήρηση. Παρόλα αυτά, ακόμη και τώρα, όπου γνωρίζουν άπαντες ότι ο Δήμος Ιωαννιτών περιλαμβάνεται στους δέκα της χώρας με τις μεγαλύτερες οφειλές η απερχόμενη δημοτική αρχή συνεχίζει τον ολισθηρό δρόμο, οδηγώντας στην χρεοκοπία και την ΔΕΥΑΙ καθώς έχει απευθυνθεί στις τράπεζες για την σύναψη δανείου 17 εκατομμυρίων».

Προγραμματικές θέσεις

Σύμφωνα με τον κ. Φίλιο το πρόγραμμα του συνδυασμού είναι βασισμένο σε τρεις άξονες:

Δημοκρατική διακυβέρνηση,
Ανάπτυξη για τον άνθρωπο και το περιβάλλον,
Αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή.
Ειδικότερα ο υποψήφιος δήμαρχος Ιωαννιτών ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις, μεταξύ άλλων, για:

Για τη διατήρηση των ¨κεκτημένων¨ των συνενούμενων τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων, όσον αφορά στην τιμολογιακή πολιτική παροχής υπηρεσιών (π.χ. τέλη ύδρευσης, αποχέτευσης, παρεπιδημούντων...) και υπηρεσιών σε ευπαθή άτομα.
Για τη διατήρηση και την ίδρυση, όπου δεν υπάρχει, στελεχωμένου γραφείου τοπικής ή δημοτικής κοινότητας για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κάθε δημότη στο τοπικό του διαμέρισμα.
Για τη η σύσταση Ειδικού Γραφείου με σκοπό την παροχή διοικητικής βοήθειας σε άτομα με αντικειμενική αδυναμία προσπέλασης στις υπηρεσίες του Δήμου και ΄΄Βοήθειας στο σπίτι΄΄ με τη θέσπιση του δημοτικού ανταποκριτή, δηλ. πολυδύναμου υπαλλήλου για την εξυπηρέτηση ανήμπορων κατοίκων με αξιοποίηση και νέων τεχνολογιών.
Για την καθιέρωση τοπικών κέντρων ανάπτυξης και συμβουλευτικής υποστήριξης αγροτών, κτηνοτρόφων και επιχειρήσεων.
Για τη δίκαια και αμερόληπτη κατανομή των δημοτικών κονδυλίων με κριτήριο τις ανάγκες και τον πληθυσμό κάθε δημοτικής ή τοπικής κοινότητας.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην Ηπειρο, δήμαρχοι, αυτοδιοικητικοί, επικεφαλής φορέων και πλήθους κόσμου.
Από το Blogger.