google.com, pub-7396276466444978, DIRECT, f08c47fec0942fa0 "Ο έμπορος της Βενετίας" από το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, αύριο, στο κάστρο της Αρτας | epiruschannel.gr - epiruschannel.gr

"Ο έμπορος της Βενετίας" από το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, αύριο, στο κάστρο της Αρτας | epiruschannel.gr

«Ο έμπορος της Βενετίας» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ "ανεβαίνει" αύριο Τρίτη στη σκηνή του θεάτρου κάστρου της Αρτας από το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης.

Ηπαράσταση, που είναι ενταγμένη στις πολιτιστικές εκδηλώσεις «ΑΠΕΙΡΟΣ ΓΗ» του Δήμου Αρταίων, θα ξεκινήσει στις 9.30 μ.μ.

Η τιμή του εισιτηρίου είναι 20€ και 15€ το φοιτητικό.

Σε δύσκολες εποχές, εποχές οικονομικής κρίσης και ξενοφοβίας το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης επέλεξε ένα έργο δραματικά επίκαιρο. Ένα έργο που μιλά για την διαφορετικότητα και τον κοινωνικό αποκλεισμό, αλλά και την δύναμη του χρήματος και τις παράλογες πτυχές του παγερού κόσμου της οικονομίας.

Είναι μεγάλο το σοκ, που παθαίνει κανείς όταν διαβάζοντας τον Έμπορο της Βενετίας, εν έτει 2010, ανακαλύπτει με φρίκη πόσο ανατριχιαστικά επίκαιρο και σύγχρονο είναι το έργο. Χρήμα, δανεισμός, εκμετάλλευση, τοκογλυφία: αυτοί είναι οι κεντρικοί θεματικοί άξονες γύρω από τους οποίους στρέφεται η ιστορία, έννοιες που συναντάμε καθημερινά πια όλοι μας στα κεντρικά δελτία ειδήσεων και στις εφημερίδες.

«Με ένα θίασο που συνδυάζει την εμπειρία ώριμων ηθοποιών και τη φρεσκάδα των νεότερων και με βασικά όπλα τον αυτοσχεδιασμό και το χιούμορ, ζωντανεύουμε το λόγο του Σαίξπηρ προσπαθώντας να βρούμε τις αναλογίες του κειμένου με το σήμερα", τονίζεται στην ανακοίνωση - πρόσκληση του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης.

Παράλληλα οι στυντελεστές της παράστασης προσθέτουν: "Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι μια μεικτή αισθητική που φωτίζει το δισυπόστατο του κειμένου: καθώς κάθε χαρακτήρας κρατάει το προσωπείο του και ο απλούστερος διάλογος αποκτά πολιτική βαρύτητα ακόμα και τα πιο σοβαρά λόγια μπορούν να ακουστούν ως γελοιότητες και τα αστεία των γελωτοποιών αμήχανα. Τοποθετούμε το έργο σε ένα άχρονο πλαίσιο γιατί θεωρούμε ότι οι αλήθειες και τα ερωτήματα που θέτει, ξεφεύγουν από τα όρια της εποχής του και επαναλαμβάνονται στο πέρασμα του χρόνου».

Το έργο, που γράφεται σε περίοδο οικονομικής κρίσης στην Αγγλία, έξυπνα εστιάζει στα αποτελέσματα της όλης οικονομικής συγκυρίας στις ανθρώπινες σχέσεις χωρίς να χάνεται σε γενικότητες.

Ο συγγραφέας γράφει μια αιχμηρή και επί της ουσίας πολιτική κωμωδία, που καυτηριάζει τις επιπτώσεις που επιφέρει το αδυσώπητο νομισματικό σύστημα στις αντιλήψεις και στις συμπεριφορές των ανθρώπων. Στο έργο όλα πωλούνται και όλα αγοράζονται. Ακόμα και η ίδια η αγάπη μεταφράζεται σε χρήμα. Αρετή σημαίνει φερεγγυότητα. Θάρρος, επένδυση. Και ο έρωτας είναι η πιο κερδοφόρα επιχείρηση από όλες.

Όλοι στον «Έμπορο» φορούν μια μάσκα που υποκαθιστά το αληθινό τους πρόσωπο και η μεγαλύτερη μάσκα από όλες, το μεγαλύτερο υποκατάστατο είναι το ίδιο το χρήμα, η μεγάλη μάσκα που υποκαθιστά τις αξίες, τις ανθρώπινες σχέσεις και εν τέλει την ίδια τη ζωή.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Γεωργία Γεωργόνη, Γιάννης Δρακόπουλος, Παναγιώτης Κατσώλης, Δημήτρης Μακαλιάς, Θανάσης Μιχαηλίδης, Γιώργος Μωρόγιαννης, Μαρία Παρασύρη, Σωκράτης Πατσίκας, Θοδωρής Πολυζώνης, Διογένης Τριανταφυλλίδης, Ηλέκτρα Τσακαλία, Γιώργος Χουλιάρας.

Οι συντελεστές της παράστασης: Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές, Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης - Βασίλης Μαυρογεωργίου, Σκηνικά-Κοστούμια: Αγνή Ντούτση, Χορογραφία-Κίνηση: Ελενα Γεροδήμου, Μουσική: Κώστας Γάκης, Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα, Βοηθοί Σκηνοθέτη: Βάσια Ατταριάν, Βοηθός Φωτιστή: Χριστίνα Καμμά.

Από το Blogger.