google.com, pub-7396276466444978, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Υπογράφεται την Πέμπτη η σύμβαση μελέτης για ΧΥΤΥ Ηπείρου. Χωρίς ειδήσεις η συνάντηση ΓΓΠΗ με Επιτροπή Αγώνα Ελληνικού - epiruschannel.gr

Υπογράφεται την Πέμπτη η σύμβαση μελέτης για ΧΥΤΥ Ηπείρου. Χωρίς ειδήσεις η συνάντηση ΓΓΠΗ με Επιτροπή Αγώνα Ελληνικού

Υπογράφεται την Πέμπτη η σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και της αναδόχου εταιρείας ΕΠΤΑ για την εκπόνηση «Μελέτης Χωροθέτησης εργοστασίου επεξεργασίας στερεών αποβλήτων», με συνολικό κόστος 60.000 ευρώ, ενώ θα συνεδριάσει για πρώτη φορά η Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΕΣΔΑ την οποία αποτελούν εκπρόσωποι φορέων -όπως του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, του ΤΕΕ ,των τεσσάρων ΦοΔΣΑ, των κατοίκων της περιοχής υποδοχής του ΧΥΤΑ Ελληνικού- και υπηρεσιακών παραγόντων.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ανάδοχος εταιρεία θα παρουσιάσει στην Επιτροπή το προφίλ της, καθώς και τα τεχνικά χαρακτηριστικά  με βάση τα οποία θα γίνει η προεπιλογή και η αξιολόγηση των θέσεων χωροθέτησης εργοστασίου και  ΧΥΤΥ.
Υπενθυμίζεται ότι η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου έχει ζητήσει την υλοποίηση της μελέτης εντός 2 μηνών, ώστε το έργο να έχει ολοκληρωθεί εντός 3 ετών, όπως έχει δεσμευθεί στους κατοίκους του Ελληνικού.
Συνάντηση με Επιτροπή Αγώνα Ελληνικού
Σε ότι αφορά τη συνάντηση που ζήτησαν και είχαν τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα του Ελληνικού με τη Δήμητρα Γεωργακοπούλου –Μπάστα, δεν έβγαλε ειδήσεις.
Οι κάτοικοι επανέλαβαν για ακόμη μια φορά τα επιχειρήματά τους περί μη νομιμότητας του έργου του ΧΥΤΑ, ζητώντας από την Περιφέρεια να περιμένει τη γνωμοδότηση του ΣτΕ -η συνεδρίαση του οποίου έχει οριστεί για της 17 Νοέμβρη- κ.ά..
Η Γενική Γραμματέας από την πλευρά της κατέστησε σαφές ότι το έργο είναι νομότυπο, πληρούνται όλοι οι περιβαλλοντικοί και λοιποί όροι & προϋποθέσεις κατασκευής του και θα συνεχισθεί, τονίζοντας ότι πλέον έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια διαβουλεύσεων.
«Μιλάμε για απώλεια δημοσίου χρήματος. Αυτό που συμβαίνει είναι εγκληματική ενέργεια» φέρεται να τους είπε η κα Γεωργακοπούλου – Μπάστα για να προσθέσει: «Ακόμη κι αν απενταχθεί το έργο της κατασκευής του ΧΥΤΑ από το ΕΣΠΑ, θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους και θα ολοκληρωθεί».
Η κα Γεωργακοπούλου- Μπάστα διευκρίνισε, εξάλλου, στους κατοίκους ότι η εμμονή τους να «μπλοκάρουν» το έργο θα είναι εις βάρος όλων των πολιτών, αφού σύμφωνα με τον νόμο «Καλλικράτη» το κόστος χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση του έργου και τα πρόστιμα που θα επιβληθούν από την Ε.Ε. θα μετακυληθούν στους νέους δήμους.
Ο πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Ελληνικού Παναγιώτης Γκρέστας, αφού επανέλλαβε τις θέσεις της Επιτροπής Αγώνα κατά της κατασκευής του ΧΥΤΑ, γνωστοποίησε ότι η Επιτροπή Αγώνα θα ζητήσει από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΤΕΔΚ να συνεδριάσει και να πάρει θέση για το ΧΥΤΑ.
Σοφία Αναγνωστάκη
www.epiruschannel.gr
Από το Blogger.