google.com, pub-7396276466444978, DIRECT, f08c47fec0942fa0 "Συνεταιριστική Δωδώνη ή Αργεντίνικο ταγκό με το Χάος"; Αρθρο του δικτύου Κ.Α.Π.Α. - epiruschannel.gr

"Συνεταιριστική Δωδώνη ή Αργεντίνικο ταγκό με το Χάος"; Αρθρο του δικτύου Κ.Α.Π.Α.

Η Παγκόσμια και η τοπική οικονομική κρίση- Η Διεθνής Απάντηση ως σύγχρονη επιλογή της Ελλάδας και στο θέμα της Δωδώνης.

Μέρος 1ο: Συνεταιριστική Δωδώνη ή Αργεντίνικο ταγκό με το Χάος

Αρθρο του μη κερδοσκοπικού δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Περιφερειακής Ανάπτυξης

Ζούμε στην εποχή που για μια ακόμη φορά το επενδυτικό οικονομικό μοντέλο σε όλο τον κόσμο περνά βαθιά κρίση, μια κρίση που αρχίσαμε να την βιώνουμε με πολύ μεγαλύτερη ένταση και στην πατρίδα μας αντικρίζοντας τις άμεσες κοινωνικές συνέπειές της.
Φτάνοντας στην πόρτα μας στην Ήπειρο η κρίση, σαν τις αλλόκοτες φετινές καλοκαιρινές καταιγίδες, ήρθε να σαρώσει τον κοινωνικοοικονομικό ιστό της χτυπώντας στην καρδιά της, την 7η Μεγαλύτερη Βιομηχανία της Βορείου Ελλάδος, την ΔΩΔΩΝΗ.
Την ίδια στιγμή ένα άλλο οικονομικό μοντέλο με έντονα κοινωνικό χαρακτήρα ευημερεί σύμφωνα και με την έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας «Απαντήσεις στην Παγκόσμια Οικονομική Κρίση - Η Ανθεκτικότητα του Συνεταιριστικού Επιχειρηματικού Μοντέλου σε Περιόδους Κρίσης”.1
Η έκθεση υπενθυμίζει στην Παγκόσμια Κοινότητα τις λύσεις που προσέφερε το συνεταιριστικό κίνημα σε παλαιότερες κρίσεις, διατρέχοντας την σχεδόν 150 χρόνων ιστορία του. Ενημερώνει συνοπτικά, αλλά περιεκτικά  για τον διαφορετικό τρόπο λειτουργίας του σύμφωνα με τις παγκόσμιες συνεταιριστικές αρχές  οι οποίες  οδηγούν στην κατάκτηση πανανθρώπινων ηθικών αξιών.  Αναδεικνύει την ικανότητα των συνεταιρισμών να δημιουργούν και να συντηρούν θέσεις εργασίας σε μεγαλύτερο  βαθμό από αλλά οικονομικά συστήματα, και για τους αναφερόμενους λόγους παροτρύνει τις Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, να προωθήσουν την ανάπτυξη αυτού του κοινωνικοοικονομικού μοντέλου.
Ως αποκορύφωμα, η Έκθεση του ILO υιοθετήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και ύστερα από πρότασή του η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στην 64η Σύνοδο της, με το ψήφισμα  64/136 ανακήρυξε το 2012 ως «Έτος των Συνεταιρισμών».2 Αυτό το ψήφισμα λαμβάνοντας υπόψη της αναφορές της Έκθεσης του ILO για την κοινωνικοοικονομική συμβολή του συνεταιριστικού κινήματος, (όπως ενδεικτικά αναφέρει η εν’ λόγο έκθεση) στην ανάκαμψη οικονομικών κολοσσών όπως των Η.Π.Α. της Γερμανίας, της Ιαπωνίας, της Σουηδίας, της Φιλανδίας αναγνώρισε την συμβολή των συνεταιρισμών στην Κοινωνική Ανάπτυξη.
Αντίστοιχα με τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις 23-2-2004 με το έγγραφό της COM(2004) 18 τελικό «Σχετικά με την προώθηση των συνεταιριστικών εταιριών στην Ευρώπη»3 αναφέρει σχετικά με τις  προτεινόμενες κατευθύνσεις αλλά τις υποχρεώσεις των κρατών μελών που δεν έχουν υλοποιηθεί στη Ελλάδα
1)Τα κύρια θέματα της ανακοίνωσης είναι:.....
www.epiruschannel.gr

Η περίπτωση της Δωδώνης

Πολλοί είναι αυτοί που θα πουν ότι η Γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη δεν υπάγεται στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί σεβασμού της συνεταιριστικής περιουσίας μιας και πρόκειται για μια Ανώνυμη Εταιρεία που ανήκει κατά πλειοψηφία σε μία άλλη Ανώνυμη Εταιρεία  την Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας. 

Όμως

Η Αγροτική Τράπεζα ιδρύθηκε ως ένας «αυτόνομος τραπεζικός οργανισμός κοινωφελούς χαρακτήρος»....

Διαβάστε περισσότερα: www.epiuschannel.gr


Από το Blogger.