google.com, pub-7396276466444978, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Ηπείρου για την πιστοποίηση των αγροτικών προϊόντων της Ηπείρου - epiruschannel.gr

Πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Ηπείρου για την πιστοποίηση των αγροτικών προϊόντων της Ηπείρου



 Η εξωστρέφεια των αγροτικών προϊόντων της Ηπείρου, αποτελεί στρατηγική επιλογή της Περιφέρειας προκειμένου να στηριχθεί και να αναπτυχθεί ο πρωτογενής τομέας. Βασική παράμετρος για την επίτευξη του σκοπού αυτού είναι η πιστοποίησή τους στο πλαίσιο της νέας Κ.Α.Π., θέμα το οποίο αποτέλεσε το αντικείμενο της ημερίδας που διοργάνωσαν στα Γιάννενα η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Ελληνικός Οργανισμός "ΔΗΜΗΤΡΑ"

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι δράσεις πιστοποίησης της Περιφέρειας για την πιστοποίηση των αγροτικών προϊόντων της Ηπείρου κινούνται με κύριους άξονες την ποιότητα και την ιδιαιτερότητα τους.

 Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, στο χαιρετισμό του, ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης, σημείωσε:

«Η αγωνία στην Ήπειρο για τον πρωτογενή τομέα είναι τεράστια. Είναι μεγάλη ημέρα για την περιοχή μας σήμερα, γιατί μας απασχολεί μέγιστα να παρουσιάσουμε προϊόντα ποιότητας με διεθνή «διαβατήριο». Στον τόπο μας έχουμε μεταποιητικές μονάδες, όμως δυστυχώς την ίδια στιγμή έχουμε καταφέρει μόλις ελάχιστα προϊόντα να μπορούμε να τα προωθήσουμε στο εξωτερικό. Η αγορά του εξωτερικού διψάει για επώνυμα ελληνικά προϊόντα. Έχουμε κάνει σημαντικές προσπάθειες, όμως ο δρόμος είναι μακρύς. Αλλά θα είναι δρόμος επιτυχίας. Για αυτό πρέπει όλοι να δουλέψουμε σκληρά. Θεωρώ πως η συνεργασία με τον ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» θα είναι πολύ χρήσιμη σε αυτόν τον τομέα. Επίσης, έχει ξεκινήσει μια σημαντική συνεργασία ανάμεσα στην Περιφέρεια Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου».

Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα για την Ήπειρο και την εκχώρηση του 30% του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 στις Αιρετές Περιφέρειες, όπως πρόσφατα ανακοινώθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν αναφέρθηκε στο πλαίσιο πιστοποίησης των αγροτικών προϊόντων στη νέα ΚΑΠ, παραθέτοντας παραδείγματα ανάλογων δράσεων στην Ελλάδα. Ακολούθησαν ομιλίες για τους ελέγχους των γαλακτοκομικών προϊόντων και των προϊόντων ΠΟΠ της Ηπείρου, καθώς για το μέλλον πιστοποιημένων και ποιοτικών προϊόντων.





Από το Blogger.