google.com, pub-7396276466444978, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Εκδήλωση στο Μέτσοβο στο πλαίσιο του έργου «IN.C.O.ME - ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ» - epiruschannel.gr

Εκδήλωση στο Μέτσοβο στο πλαίσιο του έργου «IN.C.O.ME - ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ»



Ο Δήμος Μετσόβου στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «INCOME - Διεθνές Κέντρο Μεσογειακής Γαστρονομίας», που χρηματοδοτείται από το διμερές πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα - Ιταλία 2007-2013», διοργανώνει στο Μέτσοβο την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου και την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013 μια σειρά εκδηλώσεων, διαλέξεων, συζητήσεων και γευσιγνωσίας σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό  Slow Food για τη Βιοποικιλότητα. Ο οργανισμός  Slow Food είναι ένας διεθνής οργανισμός που συντονίζει πολυάριθμες δράσεις (Presidia, Ark of Taste, Earth Markets, κ.α.) με στόχο τη σύνδεση της απόλαυσης του καλού φαγητού με τις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον, προωθώντας και προβάλλοντας τον τοπικό χαρακτήρα των προϊόντων διατροφής.
Το έργο “INCOME - International Centre of Mediterranean Gastronomy”,  χρηματοδοτείται από τον Άξονα 1 του διμερούς προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα - Ιταλία 2007-2013» και επικεντρώνεται στη σημασία της διασυνοριακής συνεργασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη των εμπλεκόμενων περιοχών, μέσα από την αξιοποίηση των τυπικών αγροτικών προϊόντων της βιομηχανίας, της πολυλειτουργικής γεωργίας, της γαστρονομίας και του εναλλακτικού τουρισμού, οι οποίες έχουν κοινά χαρακτηριστικά, χρησιμοποιώντας καινοτόμες στρατηγικές, για να ανταγωνιστεί στην παγκόσμια αγορά. Η περιοχή αναφοράς του έργου αποτελείται από δύο πόλεις στην επαρχία του Μπρίντιζι (Ceglie Messapica και Carovigno), το Δήμο Μετσόβου και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Οι διήμερες αυτές εκδηλώσεις έχουν σαν αντικείμενο την επί τόπου παρακολούθηση και καταγραφής του τρόπου παρασκευής παραδοσιακών προϊόντων του Δήμου Μετσόβου αλλά και την εξερεύνηση της γενικότερης αντίληψης γύρω από τα παραδοσιακά προϊόντα με σκοπό την εξειδικευμένη πιστοποίησή τους σε άμεση συνάρτηση με τον τοπικό χαρακτήρα.
Απώτερος στόχος είναι η ένταξη τοπικών προϊόντων διατροφής στην Κιβωτό της Γεύσης (Ark of Taste), μια παγκόσμια συλλογή από μικρής κλίμακας παραγωγές υψηλής ποιότητας που ανήκουν στον πολιτισμό, την ιστορία και τις παραδόσεις ολόκληρου του πλανήτη, χαρακτηρίζοντας την τοπικότητα τους, προϊόντα όπως: φρούτα, λαχανικά, τυριά, ψωμιά, γλυκά, αλλαντικά κ.α.

Μέσα από τέτοιες ενέργειες δίνεται η δυνατότητα στους ντόπιους παραγωγούς να αδράξουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με ανθρώπους που συμβάλλουν στη διατήρηση των παραδοσιακών προϊόντων σε όλο τον κόσμο καθώς και να συζητήσουν γύρω από την πιστοποίηση και αναγνώρηση των προϊόντων τους στο εξωτερικό. Η Κιβωτός δημιουργήθηκε για να επισημάνει την ύπαρξη αυτών των προϊόντων, να επιστήσει την προσοχή στον κίνδυνο της εξαφάνισης τους, να καλέσει όλους να αναλάβουν δράση για να βοηθήσουν στην προστασία τους.

Μέσω της ανοιχτής συζήτησης καθώς και της γευσιγνωσίας τοπικών παραδοσιακών Ελληνικών και Ιταλικών γεύσεων που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου και ώρα 10:30 π.μ. σε αίθουσα του Δημαρχείου θα γίνει προσπάθεια οι δύο λαοί να έρθουν πιο κοντά και να αναπτύξουν σχέσεις φιλίας και συνεργασίας. Ο Δήμος Μετσόβου χαιρετίζει τέτοιες ενέργειες που σκοπό έχουν την προώθηση των τοπικών προϊόντων ενώ παράλληλα μένει στο πλευρό των κατοίκων του δίνοντάς τους την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν προς όφελός τους την ενημέρωση γύρω από θέματα που άπτονται του εμπορικού ενδιαφέροντος.

Στα παραπάνω πλαίσια, ο Δήμος Μετσόβου καλεί τους παραγωγούς τυπικών προϊόντων διατροφής αλλά και οποιονδήποτε άλλο ενδιαφερόμενο να παρευρεθεί την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου και ώρα 10:30 π.μ. στην ανοιχτή συζήτηση γύρω από τη γαστρονομία της περιοχής με έμφαση στο παραδοσιακό λουκάνικο Μετσόβου. Θα ακολουθήσει γευσιγνωσία ελληνικών και ιταλικών γεύσεων με συνοδεία παραδοσιακών κρασιών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Δήμο Μετσόβου, Ν.Χ. Αβέρωφ 2, 44200 Μέτσοβο, Τηλ.: 26563 60301, Φαξ: 26560 41373, email: dimos.metsovou12@yahoo.gr. Υπεύθυνος επικοινωνίας: Στέργιος Ταλάρης, Αντιδήμαρχος Μετσόβου
Από το Blogger.