Στην Ημερίδα που διοργάνωσε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο Συρράκο με θέμα: «Η συμβολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη των Τζουμέρκων», μετείχε ο βουλευτής Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ανέφερε:
«Συγχαίρω το Πολυτεχνείο, τον Πρύτανη κ. Μουτζούρη και τους καθηγητές του μεταπτυχιακού προγράμματος «Περιβάλλον και ανάπτυξη των ορεινών περιοχών» για την δουλειά που κάνουν.
Ο ορεινός όγκος των Τζουμέρκων συνδυάζει με μοναδικό τρόπο χαρακτηριστικά του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, όπως λιθόχτιστα αρχοντικά, γεφύρια, εκκλησίες, ξερολιθιές, ενταγμένα στο περιβάλλον με τον ιδανικότερο τρόπο.
Η μεγαλύτερη παρέμβαση στην περιοχή, που έθεσε τις βάσεις για την ήπια ανάπτυξη ήταν η θεσμοθέτηση με Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) το 2009, από το ΥΠΕΧΩΔΕ, των ορεινών όγκων των Τζουμέρκων ως Εθνικό Πάρκο.
Με το Π.Δ. οριοθετήθηκαν στην περιοχή τέσσερις ζώνες προστασίας με διαφορετικές χρήσεις γης, όρους και περιορισμούς δόμησης, που επιτρέπουν την ήπια ανάπτυξη με έναν ελεγχόμενο τρόπο και παρέχουν το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον.
Παράλληλα συστήσαμε τον Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου, για τον οποίο εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», μέχρι το 2014, ώστε να στελεχωθεί με επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό και να προωθήσει μελέτες, δράσεις και έργα για την περιοχή ευθύνης του.
Τονίζω ότι στο Π.Δ. περιλάβαμε ρύθμιση σύμφωνα με την οποία: προωθούνται κατά προτεραιότητα όλες οι δράσεις που συμβάλλουν στην ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής, στην αποκατάσταση διατηρητέων κτισμάτων, στην ανάδειξη των στοιχείων της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, στην ενίσχυση των παραδοσιακών οικισμών που βρίσκονται εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων.
Είναι το μοναδικό Π.Δ. στη χώρα μας που περιλαμβάνει τέτοια ρύθμιση και πρέπει οι τοπικοί άρχοντες, εν όψει μάλιστα εφαρμογής του σχεδίου «Καλλικράτης», να την αξιοποιήσουν πλήρως.
Όμως είμαι περήφανος γιατί το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων στο σύνολό του και ειδικότερα το Συρράκο και οι Καλαρρύτες αποτελούν ιδιαίτερα κεφάλαια στην Έκθεση του ΟΟΣΑ για τις περιβαλλοντικές επιδόσεις της Ελλάδας, που ολοκληρώθηκε το 2009.
Ως Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ και έχοντας τον γενικό συντονισμό για την Έκθεση, προσκάλεσα τους εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ οι οποίοι επισκέφθηκαν το Συρράκο και τους Καλαρρύτες, κατέγραψαν την υφιστάμενη κατάσταση και τις δυνατότητες που υπάρχουν και κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για το Εθνικό Πάρκο.
Σε ό,τι αφορά το έργο σύνδεσης των Τζουμέρκων με την Εγνατία οδό, στο ύψος της Μπαλντούμας, ο προϋπολογισμός του θα ξεπεράσει τα 200 εκ. ευρώ. Αυτό καθιστά την χρηματοδότηση του έργου πολύ δύσκολη. Μόνον τμηματικά θα μπορούσε να ενταχθεί σε κάποιο Πρόγραμμα και γι’ αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει μία συνολική μελέτη του έργου, παράλληλα με τις βελτιώσεις των επαρχιακών οδών.
Είμαι πρόθυμος να συμβάλλω με τις δυνάμεις μου στην υλοποίηση όποιων προτάσεων του Πολυτεχνείου είναι συμβατές με το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων και την αειφόρο ανάπτυξη αυτού του μοναδικού Τόπου».