google.com, pub-7396276466444978, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Θ. Οικονόμου:"Αναγκαία η αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού. Ηταν ένα εξαθλιωμένο σύστημα κοινωνικών παροχών, για λίγους" - epiruschannel.gr

Θ. Οικονόμου:"Αναγκαία η αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού. Ηταν ένα εξαθλιωμένο σύστημα κοινωνικών παροχών, για λίγους"

Την ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου κοινωνικού μοντέλου, που να μπορεί να εγγυηθεί ουσιαστική κοινωνική προστασία και πραγματικές ευκαιρίες, μέσω της αναδιάρθρωσης του ασφαλιστικού συστήματος, τόνισε ο Θανάσης Οικονόμου μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το νέο Ασφαλιστικό σύστημα.
Ο Βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε το  υπάρχον ασφαλιστικό, σύστημα «ένα εξαθλιωμένο σύστημα κοινωνικών παροχών, που δεν επιστρέφει σε υπηρεσίες - όπως όφειλε - τίποτε από όσα έχει απαιτήσει από τους πολίτες όλα τα χρόνια των εισφορών τους», τονίζοντας πως όχι μόνον έχει καταρρεύσει, αλλά λειτουργεί πλέον αντίθετα και με το κοινωνικό συμφέρον, αφού δεν ενσωματώνει δικαιώματα για τους πολλούς, αλλά για τις συντεχνίες
«Όλο το σύστημα ήταν δομημένο στη βάση ενός μοντέλου άναρχου, διάτρητου, με τεράστιες απώλειες πόρων και γεμάτο αντικίνητρα για τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Με διαχρονική κακοδιοίκηση. Στην πλάτη της πλειοψηφίας των ασφαλισμένων έχουν κατοχυρωθεί συμφέροντα, όσων συντεχνιών κατάφεραν κατά καιρούς να φτάσουν κοντά στα κέντρα εξουσίας και με διάφορες ανταλλαγές στο πολιτικό παιγνίδι να εξασφαλίσουν προνομιακή μεταχείριση»,τόνισε χαρακτηριστικά.
Ταυτόχρονα, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι δεν νοείται κοινωνικό κράτος που στερεί πόρους από την παιδεία και την υγεία για να «υποκρίνεται ότι εγγυάται συντάξεις».
«Αυτό αλλάζουμε. Με τις ρυθμίσεις για τη νέα δομή της σύνταξης συνδέοντας τις εισφορές με τις παροχές και τις παροχές προνοιακού τύπου, τη μείωση του αριθμού των Ταμείων σε 3, τα όσα ορίζονται για την αναλογικότητα, την βελτίωση των κινήτρων για την παραμονή στην εργασία και ο περιορισμός των πρόωρων συντάξεων, το ποσοστό αναπλήρωσης. Είναι ρυθμίσεις οι οποίες απαντούν ευθέως στο ζητούμενο της βιωσιμότητας και περιγράφουν την δημιουργία οικονομιών κλίμακας και την εξοικονόμηση εσόδων», πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο βουλευτής των Ιωαννίνων επισήμανε ότι το ασφαλιστικό, με δεδομένη την οικονομική κατάσταση της χώρας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μεμονομένα. Όπως είπε: «Πρέπει να δούμε το ασφαλιστικό ως ένα πολύ κεντρικό παράγοντα στην εθνική εξίσωση, που έχουμε να λύσουμε για να τα καταφέρουμε. Τίποτε πλέον δεν κρίνεται αυτοτελώς, αλλά ως μέρη μιας συνολικής αλλαγής πλεύσης για τη διάσωση και ανασυγκρότηση της χώρας και την έξοδο από την κρίση.
Το ερώτημα είναι ξεκάθαρο: Θέλουμε να προχωρήσουμε σε μια συνολική αναδιάρθρωση όσων μας μπλοκάρουν; Θέλουμε ή όχι να αλλάξουμε τους συσχετισμούς της κακής κατάστασης που βρίσκεται σήμερα η χώρα; Αν απαντάμε «ναι» σε αυτό, τότε δεν μπορούμε να λέμε «όχι» στην αλλαγή όσων λειτουργούν ενάντια στο κοινωνικό κράτος και την ανάπτυξη. Γιατί αν  θέλαμε να δείξουμε ένα υπόδειγμα για το πώς φτάσαμε στην σημερινή κατάσταση, το ασφαλιστικό θα ήταν το τέλειο παράδειγμα».
Διαβάστε όλο το κείμενο της ομιλίας στο www.epiruschannel.gr  
Από το Blogger.