google.com, pub-7396276466444978, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Εκπλήξεις... έκρυβε ο καθαρισμός των νησιών του Αμβρακικού! | epiruschannel.gr - epiruschannel.gr

Εκπλήξεις... έκρυβε ο καθαρισμός των νησιών του Αμβρακικού! | epiruschannel.gr

Οι Ενεργοί Πολίτες περιοχής Αμβρακικού βοηθούμενοι και από τους άνδρες του Φορέα Διαχείριση, αφούσυγκεντρώθηκαν την Κυριακή στο λιμάνι της Κορωνησίας, ξεκίνησαν με τις βάρκες τους για τον καθαρισμό των νησιών που βρίσκονται στον κόλπο.

Τα σκάφη προσέγγισαν τα νησιά Άγιος Αντώνιος, Παναγιά, Βλάχο, Βουσνάρα, Μητσόπουλοι και κατέληξανόλα μαζί στο μεγαλύτερο νησί του Αμβρακικού την Βουβάλα ή Βάλα κατά τους ψαράδες, η οποία έχει στο κέντρο της μια μικρή λιμνοθάλασσα.

Η προσέγγιση ήταν λίγο δύσκολη γιατί στα περισσότερα νησιά υπάρχουν βράχια γύρω τους και υπήρχε κίνδυνος να προκληθούν ζημιές στα σκάφη. Ευτυχώς ο καιρός ήταν καλός!

Τα σκουπίδια που συνέλεξαν, γέμισαν γρήγορα τις 40 σακούλες γίγας (αποδείχθηκαν πολύ λίγες), γεγονός που δείχνει τον όγκο των σκουπιδιών που είχαν πετάξει ασυνείδητοι στην ευρύτερη περιοχή.

Οι ψαράδες όμως, βρέθηκαν μπροστά και σε πολλές εκπλήξεις. Για παράδειγμα, βρήκαν σε νησάκι επιμελώς κρυμμένα, μέσα στην άμμο, δίχτυα, σημαδούρες ψαράδων, πολλά… μα πάρα πολλά πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια κάθε είδους και περιεχόμενου, πλαστικές κλούβες ακόμα και σύριγγες με την θήκη τους.

Ο μεγαλύτερος όγκος σκουπιδιών μαζεύτηκε στο μεγαλύτερο νησάκι από τα επτά του Αμβρακικού, αυτό της Βάλλας. Εκεί τους περίμενε ίσως και η μεγαλύτερη έκπληξη. Η φύση προσπαθούσε να αντισταθεί μόνη της. Δημιούργησε λοιπόν, λίμνη όπου φωλιάζουν παπιά, γλάροι, τσουρλίδες και πεταλούδες, ενώ σύμφωνα με τον Παύλο Χαραλάμπους παλιότερα και ο Ήταυρος. Τα νερά είναι καθαρά και διαυγή και επιβάλλεται να μείνουν έτσι!

Στο νησί Παναγιά, ένα αηδόνι ευχαρίστησε τους ψαράδες, για τη δράση τους, με το μελωδικό του κελάηδημα.

Ομως υπάρχει και η άλλη όψη, βρήκαν κουφάρι χελώνας, προφανώς του είδους Μίδας, αλλά και σκελετούς από μεγάλα θηλαστικά, που πέταξαν ανεύθυνοι σε αποστραγγιστικά αυλάκια.

Οι σακούλες με τα σκουπίδια φορτώθηκαν στις επτά βάρκες και μεταφέρθηκαν σε Κορωνησία και Σαλαώρα. Για την αποκομιδή τους ενημερώθηκε ο δήμος Αμβρακικού.

Οι ενεργοί πολίτες περιοχής Αμβρακικού, δια στόματος του πρόεδρου Παύλου Χαραλάμπους, δηλώνουν:

Το μήνυμα αυτής της δράσης μας, είναι να γίνουμε όλοι μας Ενεργοί Πολίτες και να προσθέτουμε κάθε φορά ο καθένας μας ένα μικρό πετραδάκι στο οικοδόμημα αυτό που λέγεται Προστασία του Αμβρακικού Κόλπου.

Βέβαια το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης το έχει η Πολιτεία, η οποία πρέπει επιτέλους να αποφασίσει να απομακρύνει τις δεξαμενές καυσίμων και τις ιχθυοκαλλιέργειες από τον κλειστό Αμβρακικό Κόλπο, να κατασκευάσει αποχετευτικά δίκτυα και βιολογικούς καθαρισμούς σε παραθαλάσσιες πόλεις και οικισμούς και να αποφασίσει να ασκήσει αποτελεσματικό έλεγχο σε όλες τις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν τους βιολογικούς καθαρισμούς για να αυξήσουν τα κέρδη τους, διοχετεύοντας τα υγρά τους απόβλητα ακατέργαστα στις τάφρους και τα ποτάμια.

Δυστυχώς την τελευταία δεκαετία δεν έχει επιβληθεί και υλοποιηθεί κανένα πρόστιμο από καμία νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, και έτσι υπάρχει μια άτυπη ασυλία στην παρανομία για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους. Οσον αφορά τον εθελοντισμό χωρίς ιδιοτέλεια είναι άγνωστη έννοια για τους κατοίκους της περιοχή μας».

ΦΩΤΟρεπορτάζ: Δημήτρης Παπαρούνης

Επιμέλεια: Σ. Αναγνωστάκη

Από το Blogger.