google.com, pub-7396276466444978, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Μεγάλο κύκλωμα εμπορίας ναρκωτικών, με 38 μέλη, εξάρθρωσε η αστυνομία στην Κέρκυρα. - epiruschannel.gr

Μεγάλο κύκλωμα εμπορίας ναρκωτικών, με 38 μέλη, εξάρθρωσε η αστυνομία στην Κέρκυρα.


Έπειτα από συστηματικές έρευνες, στελέχη του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Κέρκυρας, έφτασαν στα ίχνη του βασικού πυρήνα του κυκλώματος, ο οποίος επιμεριζόταν σε δύο ιεραρχικά δομημένες και με κάθετη εσωτερική διάρθρωση εγκληματικές ομάδες, που τελούσαν υπό την καθοδήγηση και τον έλεγχο συγκεκριμένου αρχηγικού στελέχους.
Εγκέφαλος του κυκλώματος, φέρεται 51χρονος ημεδαπός, κρατούμενος των Φυλακών Κέρκυρας, η δράση του οποίου επικεντρώνεται στη συγκρότηση και διεύθυνση και άλλων εγκληματικών οργανώσεων.
Για την υπόθεση αυτή, στην οποία εμπλέκονται συνολικά 38 άτομα, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διακίνηση ναρκωτικών, της αγοράς και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, καθώς και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Από τη μέχρι στιγμής έρευνα έχουν ταυτοποιηθεί και διακριβωθεί, ο αρχηγικός ρόλος του 51χρονου, η εσωτερική δομή των υποομάδων, η ιεραρχική σχέση, που είχαν τα βασικά λειτουργικά μέλη μεταξύ τους, οι επιμέρους διασυνδέσεις τους, ανάλογα με τον ρόλο και τη συμμετοχή του καθενός και ο περιφερειακός ρόλος των υπολοίπων.
Εξακριβώθηκε και προσδιορίστηκε, επίσης, η μεθοδολογία δράσης τους και ο τρόπος εισαγωγής των ναρκωτικών από την Αλβανία στην Κέρκυρα, καθώς και η μετέπειτα διάθεσή τους στην τοπική «αγορά».
Βασικό χαρακτηριστικό της εγκληματικής τους δράσης ήταν η επιμέρους διάκριση στη διάθεση και διακίνηση. Ειδικότερα, η πρώτη ομάδα διέθετε ηρωίνη και κοκαΐνη, ενώ η δεύτερη κάνναβη, έχοντας διαιρέσει εδαφικά την Κέρκυρα, σε τομείς αποκλειστικής δράσης, κατά περίπτωση, των κεντρικών διακινητών.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, η πρώτη οργάνωση καθοδηγούνταν από τον 51χρονο κρατούμενο και μία 41χρονη υπήκοο Γεωργίας, ενώ συμμετείχαν ακόμη τρεις ημεδαποί ηλικίας 34, 39 και 40 ετών, που είχαν τον ρόλο των κεντρικών διακινητών, καθώς και δύο απλοί συνεργοί τους.
Από τη μέχρι στιγμής αστυνομική έρευνα, προκύπτει ότι μόνο τον τελευταίο μήνα η ομάδα αυτή διακίνησε περισσότερα από 2,5 κιλά ηρωίνης, η χρηματική αξία της οποίας αγγίζει τις 125.000 ευρώ.
Αντίστοιχη εσωτερική δομή διέθετε και η δεύτερη ομάδα, στην οποία ηγετικό ρόλο είχε και πάλι ο 51χρονος κρατούμενος. Στην ιεραρχία ακολουθούσαν δύο 39χρονοι ημεδαποί, ο ένας εκ των οποίων είχε επιπλέον και τον ρόλο του κεντρικού διακινητή στην πρώτη ομάδα.
Η δράση της δεύτερης ομάδας προσδιορίζεται κυρίως στην αγοραπωλησία κάνναβης. Ενδεικτικά η ομάδα αυτή μέσα σε έναν μήνα διακίνησε τουλάχιστον 20 κιλά ναρκωτικών, η αξία των οποίων αγγίζει τις 100.000 ευρώ.
Κατά τη διάρκεια εκτεταμένης αστυνομικής επιχείρησης, που εξελίχθηκε παράλληλα σε διάφορες περιοχές της Κέρκυρας, όλο το προηγούμενο διήμερο 30 και 31.05.2014, οι αστυνομικοί συνέλαβαν πέντε από τα βασικά στελέχη των εγκληματικών ομάδων και κατάφεραν με τον τρόπο αυτόν να αποδημήσουν τον βασικό τους πυρήνα.
Πρόκειται για την 41χρονη υπήκοο Γεωργίας, που είχε ηγετικό ρόλο στην πρώτη ομάδα και τους δύο από τους τρεις κεντρικούς διακινητές της, έναν 34χρονο και έναν 40χρονο, καθώς επίσης και τα δύο διευθυντικά στελέχη της δεύτερης ομάδας.
Για την υλοποίηση της αστυνομικής επιχείρησης, που ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα, ακολουθήθηκε η τακτική των παράλληλων αιφνιδιαστικών ερευνών, σε κατοικίες και οχήματα, στη διάρκεια των οποίων εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 133 γραμμάρια κάνναβης, 38 γραμμάρια ηρωίνης και 32 γραμμάρια κοκαΐνης, 2.660 ευρώ, εννέα ζυγαριές ακριβείας, δύο επιβατικά αυτοκίνητα, έξι κινητά τηλέφωνα και φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής.
Στο πλαίσιο της προανακριτικής διερεύνησης της υπόθεσης, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αναπτύσσεται συνεργασία με τις αρμόδιες Κρατικές Οικονομικές Υπηρεσίες, προκειμένου να εξακριβωθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας των δύο εγκληματικών ομάδων, να προσδιοριστεί το ύψος των παρανόμων εσόδων τους και τρόπος της περαιτέρω διάθεσής τους.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον ανακριτή Κέρκυρας, ενώ οι έρευνες για την ταυτοποίηση και τον εντοπισμό και άλλων εμπλεκόμενων στην υπόθεση συνεχίζονται.
Από το Blogger.