google.com, pub-7396276466444978, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Οδομαχίες στο Κίεβο: 14 νεκροί & 35 σε κρίσιμη κστάσταση - epiruschannel.gr

Οδομαχίες στο Κίεβο: 14 νεκροί & 35 σε κρίσιμη κστάσταση

Δεκατέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις συγκρούσεις που συνεχίζονται στο Κίεβο μεταξύ αστυνομικών και αντικυβερνητικών διαδηλωτών, ανακοίνωσε η αστυνομία. Οι έξι από τους νεκρούς ήταν αστυνομικοί.
Μια εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι επτά πολίτες και έξι αστυνομικοί σκοτώθηκαν στις πολύωρες συγκρούσεις, ορισμένοι εκ των οποίων από σφαίρες. Ένας εκπρόσωπος των διαδηλωτών διευκρίνισε ότι άλλος ένας πολίτης τραυματίστηκε θανάσιμα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στα 14.
Η ουκρανική τηλεόραση μετέδωσε ότι δύο τεθωρακισμένα άρματα μεταφοράς προσωπικού κινούνται προς την πλατεία Ανεξαρτησίας, στο κέντρο της πρωτεύουσας, και οι διαδηλωτές εκτοξεύουν βόμβες μολότοφ εναντίον τους.
Στις εικόνες που μετέδωσε η τηλεόραση διακρίνονται αστυνομικοί να ρίχνουν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης στους διαδηλωτές από τους οποίους τους χωρίζει ένα φλεγόμενο οδόφραγμα από λάστιχα, ξύλα και σκηνές.
Στο μεταξύ, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο μετέβη αργά απόψε το βράδυ στο γραφείο του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς για συνομιλίες, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του.
Νωρίτερα, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο ζήτησε από τη Δύση να παρέμβει για να σταματήσει η βία. "Οι αρχές σκόπιμα προκάλεσαν προβοκάτσιες για να διαλύσουν τους διαδηλωτές δια της βίας" ανέφερε στην ανακοίνωσή του στην οποία κατηγορεί τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς ότι έχει εξαπολύσει "πόλεμο ενάντια στον ίδιο του το λαό" και εξελίσσεται σε "αιματοβαμμένο πρόεδρο".
Ο Κλίτσκο υποστήριξε ότι η επέμβαση της αστυνομίας στην πλατεία Ανεξαρτησίας (Μαϊντάν) συνιστά "έγκλημα κατά της ανθρωπότητας" και κάλεσε τους ηγέτες των δημοκρατικών χωρών να μην παραμένουν απαθείς "ενώ ένας αιματοβαμμένος δικτάτορας δολοφονεί τον λαό του".
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουκρανία κάλεσε απόψε όλους τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στο Κίεβο να παραμείνουν στα ξενοδοχεία τους ή στα σπίτια τους ώστε να μην εμπλακούν στα βίαια επεισόδια που σημειώνονται στην πόλη, όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κατέλαβαν το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης της πόλης Λβιβ, καθώς και την έδρα της αστυνομίας στην πόλη αυτή που θεωρείται προπύργιο των εθνικιστών, στη δυτική Ουκρανία, όπως ανέφερε ένα δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου από την περιοχή.
Περίπου 500 άνθρωποι πετροβόλησαν αρχικά το κτίριο όπου στεγάζεται η περιφερειακή διοίκηση και κατόπιν εισέβαλαν σε αυτό χωρίς να συναντήσουν αντίσταση. Λίγο αργότερα περίπου 100 διαδηλωτές κατέλαβαν αιφνιδιαστικά και την έδρα της αστυνομίας.

Από το Blogger.