google.com, pub-7396276466444978, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «INCOME - Διεθνές Κέντρο Μεσογειακής Γαστρονομίας» - epiruschannel.gr

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «INCOME - Διεθνές Κέντρο Μεσογειακής Γαστρονομίας»




Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις  στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «INCOME - Διεθνές Κέντρο Μεσογειακής Γαστρονομίας», που χρηματοδοτείται από το διμερές πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα - Ιταλία 2007-2013». Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν ανοικτή συζήτηση εκπροσώπων του Διεθνούς Οργανισμού Slow Food με τους παραγωγούς της περιοχής του Μετσόβου, γευσιγνωσία τοπικών προϊόντων καθώς και επίσκεψη στο εργοστάσιο παρασκευής του παραδοσιακού λουκάνικου Μετσόβου.
Οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Οργανισμού Slow Food για τη Βιοποικιλότητα είχαν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με ντόπιους παραγωγούς και να συλλέξουν πληροφορίες αναφορικά με τα παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής. Από την πλευρά τους  οι παραγωγοί που θέλησαν να προωθήσουν τα προϊόντα τους και στο εξωτερικό μπόρεσαν μέσα από μία διαλογική συζήτηση να ενημερωθούν για τις ενέργειες που γίνονται στην Ευρώπη γύρω από την προστασία, αξιοποίηση και προβολή των παραδοσιακών προϊόντων καθώς και του τρόπου με τον οποίο αυτά παράγονται.
Δόθηκε επίσης η ευκαιρία στο κοινό να ενημερωθεί για την Κιβωτό της Γεύσης  (Ark of Taste) η οποία αποτελεί μια παγκόσμια συλλογή μικρής κλίμακας παραγωγών υψηλής ποιότητας που ανήκουν στον πολιτισμό, την ιστορία και τις παραδόσεις ολόκληρου του πλανήτη, χαρακτηρίζοντας την τοπικότητα τους με προϊόντα όπως: φρούτα, λαχανικά, τυριά, ψωμιά, γλυκά, αλλαντικά κ.α.
Ο Δήμος Μετσόβου αξιοποιώντας τέτοιες ενέργειες, προσπαθεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην προώθηση και ανάδειξη όχι μόνο της περιοχής αλλά και των παραδοσιακών προϊόντων αυτής. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στους κατοίκους και παραγωγούς να αντιληφθούν άγνωστες πτυχές του τρόπου με τον οποίο οι Ευρωπαίοι συμπολίτες τους αντιμετωπίζουν διαχρονικά τα προϊόντα που δημιουργούνται κάτω από συγκεκριμένο παραδοσιακό τρόπο.

Σίγουρα, μέσα από τη διαλογική συζήτηση που αναπτύχθηκε, οι δύο λαοί ήρθαν  πιο κοντά, αντάλλαξαν γνώσεις και αντιλήψεις γύρω από τη βιοποικιλότητα, τον παραδοσιακό χαρακτήρα των προϊόντων και της παραγωγής αλλά και τις δυνατότητες συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων προς όφελος όλων.
Από το Blogger.