google.com, pub-7396276466444978, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Οικονομική κρίση, ΟΕΚ και Εργατική Εστία, Δωδώνη και Ιόνια οδό απασχόλησαν τον Α. Καχριμάνη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου | epiruschannel.gr - epiruschannel.gr

Οικονομική κρίση, ΟΕΚ και Εργατική Εστία, Δωδώνη και Ιόνια οδό απασχόλησαν τον Α. Καχριμάνη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου | epiruschannel.gr

Οικονομική κρίση, ΟΕΚ και Εργατική Εστία, Δωδώνη και Ιόνια οδό απασχόλησαν τον Α. Καχριμάνη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου | epiruschannel.gr

Η οικονομική Κρίση πλήττει έντονα την Ήπειρο

Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει έντονα την Ηπειρωτική κοινωνία, υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, στην τοποθέτησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με αφορμή την ψήφιση από τη Βουλή της νέας δανειακής σύμβασης και των μέτρων που τη συνοδεύουν. Μεταξύ άλλων υπογράμμισε και τα εξής:

«Τα κονδύλια προς την Περιφέρεια συνεχώς μειώνονται. Τα μεγάλα έργα «κόλλησαν», οι άνεργοι αυξάνονται κατά γεωμετρική πρόοδο, τα «λουκέτα» διαδέχονται το ένα το άλλο. Εκατοντάδες συμπολίτες αδυνατούν να πληρώσουν τους αλλεπαλλήλους φόρους. Αποτέλεσμα: Ο αριθμός των νεόπτωχων να μεγαλώνει, άτομα που μέχρι πρόσφατα ξεχώριζαν στον επαγγελματικό τους τομέα να αδυνατούν ακόμη και να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.

Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με τέτοιους είδους δράματα. Έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες για τον συντονισμό των φορέων για την εξεύρεση λύσεων σε στέγαση και σίτιση. Ακόμη και για τη διανομή ρουχισμού.

Αυτά τα γνωρίζουμε, είναι ημίμετρα. Ανακουφίζουν μόνο προσωρινά. Η λύση είναι η ανάπτυξη.

Και σε αυτόν τον τομέα πρέπει η Πολιτεία να στρέψει το ενδιαφέρον της. Από την πλευρά μας κάνουμε ότι είναι δυνατόν για τη στήριξη κάθε παραγωγικής μονάδας και ειδικά του πρωτογενούς τομέα. Απαιτούνται όμως παρεμβάσεις για τη βελτίωση των υποδομών, για τη μείωση του κόστους παραγωγής, από τα αγροτικά εφόδια, τα καύσιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα.

Είμαστε στο χείλος του γκρεμού: Και ως κράτος και ως πολίτες. Τα εισπρακτικά μέτρα, οι νέοι φόροι, πρέπει εδώ να τελειώνουν. Δεν πάει άλλο».

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε δικαιολογημένες τις αντιδράσεις του κόσμου, καταδίκασε όμως τα έκτροπα: Οι εμπρησμοί, οι λεηλασίες περιουσιών και μνημείων, δεν έχουν θέση στην πολιτισμένη Ελλάδα. Δεν έχουν θέση στη Δημοκρατία μας».

Να διατηρηθούν οι δομές κοινωνικής προστασίας

Εργατικής Εστίας και Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας

Την κατηγορηματική του αντίθεση στην επιχειρούμενη κατάργηση της Εργατικής Εστίας και του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μιλώντας στην προ Ημερησίας Διάταξης, συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ο Περιφερειάρχης, υπογράμμισε ιδιαίτερα τον κοινωνικό ρόλο των δύο Οργανισμών, επισημαίνοντας και τις τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η κατάργησή τους στην τοπική κοινωνία:

«Οι δράσεις και τα προγράμματα και των δύο Οργανισμών είναι πολύ γνωστά και τα αποτελέσματα ιδιαίτερα θετικά για τους πολίτες. Ειδικότερα: Ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, έχει σε εξέλιξη κατασκευαστικά προγράμματα για εργατικές κατοικίες, επιδοτούμενα δάνεια, επιδότηση ενοικίου σε εκατοντάδες οικογένειες.

Η Εργατική Εστία διαθέτει πολύ καλούς παιδικούς σταθμούς κυρίως όμως διαχειρίζεται το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού που απευθύνεται σε χιλιάδες εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, τη διάθεση εισιτηρίων για θέατρα και κουπονιών για αγορά βιβλίων. Η διακοπή των προγραμμάτων θα στερήσει χιλιάδες οικογένειες από προσιτές διακοπές, παράλληλα όμως θα πλήξει οριστικά εκατοντάδες μικρές τουριστικές μονάδες της Ηπείρου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης, ο οποίος πρότεινε (και το Περιφερειακό Συμβούλιο, κατά πλειοψηφία ενέκρινε) την έκδοση ψηφίσματος με το οποίο:

Ζητείται από την Πολιτεία, στην περίπτωση που είναι οριστική η απόφαση κατάργησης των δύο Οργανισμών στα πλαίσια του Μνημονίου, να εξασφαλιστεί η συνέχιση των κοινωνικών προγραμμάτων τους (εργατικές κατοικίες, επιδότηση ενοικίου, κ.α.) μέσω άλλων φορέων με ταυτόχρονη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των ήδη υπηρετούντων υπαλλήλων.

Όσον αφορά τα προγράμματα της Εργατικής Εστίας, αυτά να συνεχιστούν σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού.

Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, όπου υπάρχουν, να μεταβιβαστούν μαζί με το προσωπικό τους στους δήμους.

Το υπόλοιπο προσωπικό, να μεταφερθεί στους φορείς που θα αναλάβουν το έργο των δύο Οργανισμών.

Νέα παρέμβαση για τη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ»

Νέα παρέμβαση προς τα αρμόδια υπουργεία και την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας, αποφάσισε να κάνει το Περιφερειακό Συμβούλιο, ύστερα και από την δημοσίευση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την πώληση των μετοχών της ΑΤΕ στη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ». Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης, μετά την απόρριψη από τις Ενώσεις της πρότασης του Οικονομικού Επιμελητηρίου (τμ. Ηπείρου) για τη σύσταση εταιρίας λαϊκής βάσης, μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει οι Ενώσεις. «Είχαν πει ότι θα φέρουν πρόταση, που όμως δεν την έφεραν ποτέ», είπε για να προσθέσει: «Θα πρέπει να τονίσουμε, για μια ακόμη φορά, στο ψήφισμά μας, ότι η «ΔΩΔΩΝΗ» είναι Ηπειρωτική και Εθνική Υπόθεση: Ηπειρωτική γιατί αποτελεί την ταυτότητα για την Ήπειρο και Εθνική γιατί ταυτίζεται με την φέτα. Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε κάθε δυνατή λύση προς αυτή την κατεύθυνση».

Να προχωρήσουν άμεσα οι οδικοί άξονες Ιόνια Οδός – Ε-65

Το ζήτημα των καθυστερήσεων που σημειώνονται στην κατασκευή των δύο μεγάλων οδικών αξόνων που αφορούν άμεσα την Ήπειρο, της Ιόνιας Οδού και της Ε-65, αναδείχτηκε για άλλη μια φορά κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, πρότεινε να παρέμβει το Περιφερειακό Συμβούλιο – μέσω της έκδοσης ψηφίσματος – προς τα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να συνεχιστούν άμεσα τα δύο έργα, χωρίς παράλληλα να υπάρξει καμία έκπτωση επί του φυσικού αντικειμένου τους.

«Εδώ και καιρό είδαμε να έχουν σταματήσει οι εργασίες. Οι δύο αυτοί οδικοί άξονες, είναι δρόμοι ανάπτυξης για την Ήπειρο, μας ενδιαφέρει να τελειώσουν το συντομότερο δυνατό ώστε η περιοχή μας να καταστεί κόμβος μεταφορών», είπε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης, ο οποίος αναφέρθηκε στις συζητήσεις που έχουν γίνει με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, την εξασφάλιση της χρηματοδότησης μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, αλλά και στο ενδεχόμενο οι δύο άξονες να μην ολοκληρωθούν σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς:

Για την Ιόνια Οδό τόνισε, ότι πέρα των εργασιών που πρέπει να συνεχιστούν, αυτή θα πρέπει να επεκταθεί και να καταλήξει στην Κακαβιά.

Για την Ε-65 ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι ο οδικός άξονας πρέπει να φτάσει μέχρι την Εγνατία Οδό και να μη τερματιστεί στην Καλαμπάκα, όπως είναι και η θέση των περιφερειαρχών Δυτικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας. «Τους Ηπειρώτες δεν τους ενδιαφέρει τι θα γίνει με την Ε-65 στον κάμπο της Θεσσαλίας, αλλά να φτάσει και μέχρι την Εγνατία Οδό», είπε χαρακτηριστικά.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία ενέκρινε την πρόταση του Περιφερειάρχη για έκδοση ψηφίσματος με το οποίο θα ζητείται η συνέχιση των εργασιών στην Ιόνια Οδό και την Ε-65 με την κατάληξή τους η μεν πρώτη στην Κακαβιά και η δεύτερη μέχρι την Εγνατία Οδό. Παράλληλα ο Περιφερειάρχης έκανε αποδεκτή πρόταση της μείζονος αντιπολίτευσης για πραγματοποίηση ευρείας σύσκεψης με αντικείμενο τα δύο έργα.

Από το Blogger.