google.com, pub-7396276466444978, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Στ. Καλογιάννης: "Γενικόλογος και αόριστος ο νέος αναπτυξιακός νόμος" | epiruschannel.gr - epiruschannel.gr

Στ. Καλογιάννης: "Γενικόλογος και αόριστος ο νέος αναπτυξιακός νόμος" | epiruschannel.gr

Για αντιαναπτυξιακή και μονοσήμαντη πολιτική των εισπρακτικών μέτρων κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Σταύρος Καλογιάννης κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο για το νέο Αναπτυξιακό Νόμο, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι ο νέος αναπτυξιακός δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που δημιούργησε η 8μηνη αναμονή του.
«Είναι εξαιρετικά γενικόλογο και αόριστο και χρειάζεται μεγάλη επεξεργασία και τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», ανέφερε.
Όπως τόνισε ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στην λειτουργία των επιχειρήσεων και απαιτούνται άμεσα μέτρα για την αναθέρμανση της οικονομίας, την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, την τόνωση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της απασχόλησης.

Ο κ. Καλογιάννης υπεραμύνθηκε του προηγούμενου αναπτυξιακού νόμου, χαρακτηρίζοντάς τον ως τον πλέον πετυχημένο και ταυτόχρονα κατηγόρησε την κυβέρνηση για καθυστέρηση, που σε συνδυασμό με την αδυναμία των Τραπεζών να δανειοδοτήσουν τις επιχειρήσεις, δημιούργησαν τεράστια προβλήματα στις επενδύσεις.
«Μέχρι τον περασμένο Μάιο δεν είχε εγκριθεί κανένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο, δεδομένου ότι μόλις τότε, 8 μήνες μετά τις εκλογές, συνεδρίασε στο Υπουργείο για πρώτη φορά η Κεντρική Γνωμοδοτική Επιτροπή του αναπτυξιακού νόμου!
Σήμερα οι ρυθμοί αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων, που εκκρεμούν προς αξιολόγηση, συνεχίζουν να είναι πολύ αργοί.
Πολύ αργοί είναι και οι ρυθμοί αποπληρωμής των επενδύσεων. Αναφέρω ενδεικτικά ότι για να γίνει ο τελικός έλεγχος μιας επένδυσης απαιτείται ένας χρόνος από την υποβολή του σχετικού αιτήματος από τον επενδυτή! Χρειάζονται δε και άλλοι έξι μήνες για την εκταμίευση των χρημάτων.
Η επιστροφή του ΦΠΑ, από τακτικό ή προσωρινό έλεγχο, έχει μετατεθεί για τον προσεχή Σεπτέμβριο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον ο κ. Καλογιάννης υποστήριξε ότι:
«Βάσει του νέου αναπτυξιακού ο οποίος θα ισχύσει από τον Ιανουάριο 2011, οι νέες προτάσεις θα χρηματοδοτηθούν στην καλύτερη περίπτωση, μετά το καλοκαίρι του 2011!
Είναι άγνωστη η επιλεξιμότητα των νέων επενδυτικών σχεδίων, καθώς το Υπουργείο δεν έχει διευκρινίσει τα σημεία αυτά. Είναι άγνωστο για παράδειγμα εάν θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το νέο αναπτυξιακό μία τεχνική επιχείρηση.
Επίσης, στο σ/ν προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις για επενδυτικά σχέδια σε επιχειρηματικά πάρκα: Οφείλει το Υπουργείο να αξιοποιήσει την σχετική πρόταση νόμου που καταθέσαμε στη Βουλή, την περασμένη εβδομάδα, δεκαπέντε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Αναφέρει ακόμα το σ/ν ότι θα ολοκληρώνεται η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων εντός 5 μηνών. Γιατί το Υπουργείο δεν το κάνει πράξη και στην τρέχουσα αξιολόγηση;
Τέλος, είναι μεγάλο λάθος η πρόβλεψη του σ/ν να δίνεται στους δικαιούχους η τελική δόση, δηλαδή ποσοστό 10% της επιχορήγησης, τρία (3) χρόνια μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης! Κατ’ αρχάς είναι άγνωστο από πότε αρχίζει να μετράει η 3ετία, αλλά σε κάθε περίπτωση το χρονικό διάστημα είναι τόσο μεγάλο που ουσιαστικά η Κυβέρνηση παρακρατά το 10% της επιχορήγησης. Πρέπει οπωσδήποτε να αναθεωρηθεί η διάταξη αυτή».
Από το Blogger.