google.com, pub-7396276466444978, DIRECT, f08c47fec0942fa0 «Λίστες υπόπτων» ετοιμάζει η εφορία | epiruschannel.gr - epiruschannel.gr

«Λίστες υπόπτων» ετοιμάζει η εφορία | epiruschannel.grΟι διευθυντές του ΕΣΥ στους πρώτους που θα ελεγχθούν

Η κυβέρνηση, όπως έλεγε αρμόδιος παράγοντας, σκοπεύει να φτιάξει «πελατολόγιο» με εκείνους οι οποίοι θα κληθούν να περάσουν από το ταμείο. Ποιοι θα περιλαμβάνονται σε αυτό; Επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που εκτιμάται ότι κινούνται με «αδήλωτο χρήμα» και αποτελούν τους βασικούς ιμάντες της «μαύρης οικονομίας», που, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ, το 2009, ήταν το 25% του συνόλου της οικονομίας.


Σύμφωνα με δημοσίευμα στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, οι τομείς στους οποίους ανθεί το σπορ είναι τρεις: καύσιμα, τουρισμός, διασκέδαση. Οσον αφορά στα φυσικά πρόσωπα, το βάρος θα πέσει στους ελεύθερους επαγγελματίες στους οποίους έχει διαπιστωθεί εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

Επίσης θα τεθούν στο μικροσκόπιο οι off-shore εταιρείες, ειδικά εκείνες που έχουν σχέση με σκάφη και ακίνητα.

«Θα βάλουμε στο μικροσκόπιο τους διευθυντές του ΕΣΥ. Οι περισσότεροι έχουν πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία, που με κανέναν τρόπο δεν προκύπτει από τις δηλώσεις τους. Πρέπει λοιπόν να μας εξηγήσουν τι συμβαίνει», τονίζει αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών και προσθέτει ότι οι παραπάνω είναι οι πρώτοι που θα κληθούν «να περάσουν από το ταμείο». Ο συνομιλητής μας σημειώνει ωστόσο ότι, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων, δεν μπορεί ο ΣΔΟΕ να προχωρήσει απευθείας σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών. Το επόμενο διάστημα, αναμένεται ότι θα δούμε πολύ πιο συχνά το φαινόμενο της έναρξης της διαδικασίας κατάσχεσης ακίνητης περιουσίας οφειλετών, όπως έγινε τις τελευταίες μέρες με ιδιοκτήτες ακινήτων σε Μύκονο και Σαντορίνη.

Στο «πελατολόγιο» θα υπάρχουν ειδικές σελίδες με εκείνους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, όμως δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.

Πώς θα υλοποιηθούν όλα αυτά; Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να συγκροτήσει αξιόπιστο ελεγκτικό μηχανισμό. Γι' αυτό το σκοπό τον Σεπτέμβριο θα κατατεθεί νομοσχέδιο ή θα εκδοθεί προεδρικό διάταγμα (η μορφή συζητείται ακόμη στο εσωτερικό της κυβέρνησης) για την πλήρη αναμόρφωση του φορολογικού μηχανισμού. Ανάμεσα στα μέτρα που προβλέπονται είναι ακόμη και το κλείσιμο εφοριών και η ενοποίηση άλλων. Επίσης θα αλλάξει ο τρόπος που γίνονται οι έλεγχοι ώστε να μειωθεί κατά το δυνατόν η προσωπική επαφή ελεγκτή-ελεγχόμενου και, όπως τονίζει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, θα δημιουργηθούν task forces, που θα αναλάβουν τις πιο επικίνδυνες αποστολές (ήδη ανακοινώθηκε η απόφαση για δημιουργία μονάδων που θα επεξεργαστούν την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών, τη φορολόγηση μεγάλης περιουσίας και την αναμόρφωση του μηχανισμού).

Εκτός από το κυνήγι του «μαύρου χρήματος» στο «πελατολόγιο» των εχόντων περιλαμβάνονται οι κάτοχοι ακινήτων που το 2011, όπως προβλέπεται στο μνημόνιο, θα κληθούν να εισφέρουν επιπλέον 500 εκατ. με «διεύρυνση της φορολογικής βάσης ακίνητης περιουσίας αναπροσαρμόζοντας τις αντικειμενικές αξίες», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στις προβλέψεις για τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς. Επίσης από 600 εκατ. το χρόνο για το 2011, το 2012 και το 2013 προβλέπεται να εισπραχθούν από «προσωρινές εισφορές κρίσης στις πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις», όπως αναφέρεται επίσης στο μνημόνιο.

Με τις κινήσεις αυτές πιστεύουν στην κυβέρνηση ότι πέραν των οικονομικών αποτελεσμάτων που θα προκύψουν, θα υπάρχει θετική υποδοχή και από μεγάλες κοινωνικές κατηγορίες. Με το να βάλουν οι έχοντες το χέρι στην τσέπη, πιστεύουν στην κυβέρνηση, κατά κάποιον τρόπο θα αποκατασταθεί το αίσθημα της δικαιοσύνης. «Δεν έχουμε να δώσουμε λεφτά, ας δώσουμε τουλάχιστον την ικανοποίηση στους πολλούς ότι δεν είναι οι μόνοι που πληρώνουν», τονίζει κυβερνητικός παράγοντας.
Από το Blogger.