google.com, pub-7396276466444978, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας. Τι αλλαγές προβλέπει... - epiruschannel.gr

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας. Τι αλλαγές προβλέπει...

Κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας: «Αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης», με το οποίο καθιερώνεται η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων που ανήκουν στο ΕΣΥ, με την επέκταση των εξωτερικών ιατρείων και τη διενέργεια διαγνωστικών, θεραπευτικών και επεμβατικών πράξεων πέραν του τακτικού ωραρίου, ρυθμίζονται η εφημερίες των γιατρών, δίνονται κίνητρα για την κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων της  περιφέρειας και απαγορεύεται το κάπνισμα τους δημόσιους χώρους- υπηρεσίες από 1η Σεπτεμβρίου 2010.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο:   
Σε όλα τα νοσοκομεία που ανήκουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.) τα τακτικά ιατρεία θα λειτουργούν καθημερινά τις πρωινές ώρες με τετράωρη τουλάχιστον υποχρεωτική παρουσία ειδικευμένων ιατρών.
Στο εξής τα απογευματινά ιατρεία θα λειτουργούν, στο σύνολο σχεδόν των μεγάλων νοσοκομείων της πρωτεύουσας, αλλά και των πανεπιστημιακών νοσοκομείων σε ολόκληρη τη χώρα. Σε αυτά θα γίνονται και εργαστηριακές εξετάσεις, προκειμένου να ανακοπεί η μεγάλη σπατάλη των ταμείων προς τα ιδιωτικά κέντρα για εξετάσεις και διαγνώσεις.
Ρυθμίζεται το θέμα των εφημεριών, καθώς προβλέπεται μηνιαία αποζημίωση ανά νοσοκομείο. Αν απαιτούνται περισσότερες εφημερίες κατά περίπτωση θα πρέπει να τις καλύπτει το νοσοκομείο με δικά του κονδύλια.
Οι ιατροί συμμετέχουν στη λειτουργία του νοσοκομείου πέραν του τακτικού ωραρίου, υπό την προϋπόθεση ότι παρέχουν υπηρεσίες στην πρωϊνή λειτουργία των  τακτικών ιατρείων τουλάχιστον  μια  (1) ημέρα την εβδομάδα και δεν εφημερεύουν κατά τις ημέρες αυτές. Ο αριθμός των περιστατικών, που εξετάζονται από κάθε ιατρό ανά εβδομάδα, μετά το τακτικό ωράριο δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τον αριθμό των αντίστοιχων πράξεων, που διενεργούνται από τον ίδιο ιατρό στο τακτικό ωράριο.
Η δαπάνη για την ιατρική επίσκεψη, τις διαγνωστικές, θεραπευτικές και επεμβατικές πράξεις, που πραγματοποιούνται κατά την πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργία του νοσοκομείου, βαρύνει τον ασφαλιστικό φορέα του ασθενούς ή την ασφαλιστική του εταιρία ή τον ίδιο τον ασθενή στις περιπτώσεις που προβλέπονται στην Υπουργική Απόφαση της παραγράφου 6 του παρόντος άρθρου
Δίνονται κίνητρα για την κάλυψη των αναγκών της περιφέρειας: «Σε Γενικά Νοσοκομεία, Γενικά Νοσοκομεία - Κ.Υ. και Κέντρα Υγείας απομακρυσμένων και νησιωτικών περιοχών που εντάσσονται στη Γ΄ Ζώνη, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 45 του ν. 3205/2003 (297 Α΄) και στις περιοχές που χαρακτηρίζονται ως άγονες και προβληματικές Α’ κατηγορίας κατά τα προβλεπόμενα στο π.δ.131/1987 (73 Α΄), με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου, ύστερα από  άγονη προκήρυξη, οι θέσεις που κενώνονται μπορεί να προκηρύσσονται σε ανώτερο βαθμό. Οι θέσεις ιατρών Ε.Σ.Υ., που προκηρύσσονται σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, μπορούν να πληρωθούν από ιατρούς χωρίς τον περιορισμό χρόνου προϋπηρεσίας στην ειδικότητα, αλλά με την υποχρέωση παραμονής στη θέση αυτή επί πενταετία. Στους ιατρούς αυτούς ο μηνιαίος βασικός μισθός προσαυξάνεται κατά δέκα τοις εκατό (10%) για το διάστημα που υπηρετούν στη θέση αυτή. Για την κατάληψη άλλης θέσης και την εξέλιξη των ιατρών αυτών στο Ε.Σ.Υ.,  ο χρόνος αυτός προσμετράται με το ανώτατο, ανά βαθμό, ποσοστό προϋπηρεσίας κατά τις κρίσεις,.
Οι ειδικευόμενοι ιατροί σε όλες τις ζώνες λαμβάνουν μηνιαίως αποζημίωση που αντιστοιχεί σε 7 ενεργές εφημερίες κάθε μήνα (5 Καθημερινές, 1 Σάββατο, 1 Κυριακή – Εξαιρέσιμη ημέρα).
«Η απαγόρευση του καπνίσματος, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου ισχύει από 1/09/2010. Εξαιρούνται τα καζίνο και τα κέντρα διασκέδασης, άνω των 300τ.μ., με ζωντανή μουσική, για τα οποία η απαγόρευση του καπνίσματος ισχύει από 1/06/2011.
Διαβάστε όλο το νομοσχέδιο στο www.epiruschannel.gr
Από το Blogger.