google.com, pub-7396276466444978, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Δύο έργα Πολιτισμού, σε Ιωάννινα & Θεσπρωτία, εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ - epiruschannel.gr

Δύο έργα Πολιτισμού, σε Ιωάννινα & Θεσπρωτία, εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ

Δύο έργα Πολιτισμού συνολικού προϋπ. 1,6 εκατ. ευρώ εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας- Ηπείρου 2007-2013».
Πρόκειται για το «Αρχαιολογικό Πάρκο Μεταβυζαντινών Μνημείων Κληματιάς» στο Δήμο Ευρυμενών  και το «Αρχαιολογικό Πάρκο Βυζαντινού - Μεταβυζαντινού Οικισμού Ουζντίνας» στο Δήμο Παραμυθιάς Ηγουμενίτσας.

Η χρηματοδότηση και των δύο δράσεων γίνεται από  τον Άξονα Προτεραιότητας 6 «Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Ηπείρου»  και στον κωδικό θεματικής προτεραιότητας 58 «Προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς»,  του Ε.Π. «Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας - Ηπείρου 2007-2013».
«Με τα δυο έργα διαθέτουμε 1,6 εκατ. ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια για δράσεις που συμβάλουν στη διατήρηση και ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ηπείρου. Οι παρεμβάσεις θεωρούμε πως θα καταστήσουν τους χώρους ακόμη πιο επισκέψιμους, αλλά πρωτίστως θα συμβάλλουν στην διάσωση μνημείων. Τα μνημεία αυτά αποτελούν μερικά από τα σημαντικότερα Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά σύνολα της Ηπείρου. Θα δώσουν δυνατότητες ανάπτυξης σε  περιοχές ,που βρίσκονται στη λεκάνη του ποταμού Καλαμά  , η οποία επιπλέον παρουσιάζει και μεγάλο οικολογικό ενδιαφέρον. Οι τοπικοί φορείς θα πρέπει στη συνέχεια  να αξιοποιήσουν τα έργα για την ανάπτυξη των περιοχών τους», τόνισε η Δήμητρα Γεωργακοπούλου- Μπάστα.
Το έργο στο Αρχαιολογικό Πάρκο Μεταβυζαντινών Μνημείων Κληματιάς προϋπ. 916.000 ευρώ αφορά εργασίες αποκατάστασης των μνημείων και συντήρησης  τοιχογραφιών στους ναούς του Αγίου Δημητρίου, της Παναγίας και της Μεταμόρφωσης. Στους ναούς Αγίου Νικολάου και Ταξιαρχών θα γίνει αντικατάσταση της στέγης. Θα δημιουργηθούν διαδρομές επισκεπτών με την κατάλληλη σήμανση και τοποθέτηση πινακίδων πληροφόρησης. Θα παρθούν μέτρα δημοσιότητας των μνημείων και  του έργου (έκδοση φυλλαδίου, δημοσιεύσεις κ.λ.π.).
Ο προϋπολογισμός του έργου «Αρχαιολογικό Πάρκο Βυζαντινού - Μεταβυζαντινού Οικισμού Ουζντίνας»  ανέρχεται στα 684.000 ευρώ και με την ολοκλήρωσή του θα έχουν συντηρηθεί και διασωθεί τρία σημαντικά μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσπρωτίας και θα παραδοθεί στο κοινό ένας ολοκληρωμένος επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος.
Συγκεκριμένα, στα πλαίσια του έργου θα γίνουν εργασίες αποκατάστασης των μνημείων και συντήρησης τοιχογραφιών στους ναούς Κοίμησης και Ταξιαρχών.  Στον ιερό ναό Αγίου Αθανασίου θα γίνει  αντικατάσταση στέγης. Θα δημιουργηθούν διαδρομές επισκεπτών. Ο χώρος και τα μνημεία θα σημανθούν. Θα κατασκευαστούν σημεία πληροφόρησης και προβολής, προσβάσιμα από Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ), τόσο στο χωριό όσο και σε σημείο από όπου θα υπάρχει άμεση οπτική επαφή με τον υπό ανάδειξη χώρο. Θα παρθούν μέτρα δημοσιότητας του χώρου και του έργου (έκδοση φυλλαδίου, δημοσιεύσεις κ.λ.π.).
www.epiruschannel.gr
Από το Blogger.