google.com, pub-7396276466444978, DIRECT, f08c47fec0942fa0 - epiruschannel.gr
Πνίγουν τα Γιάννενα στη λίμνη των χρεών
Ρεπορτάζ: Σοφία Αναγνωστάκη (orsofk@yahoo.gr & orsofk11@gmail.com)
Ποικίλες αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της δημοτικής αρχής να προχωρήσει στη λήψη και νέου δανείου ύψους 6 εκατ. ευρώ μόλις λίγα 24ωρα πριν τη δημοσιοποίηση του σχεδίου «Καλλικράτης», για τη διοικητική αναδιάρθρωση και παρά τη σχετική οδηγία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών για την αποφυγή δανεισμού, ειδικά αυτή την περίοδο που η χώρα βρίσκεται στο κατώφλι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Για πρωτοφανές ηθικοπολιτικό σκάνδαλο κάνουν λόγο στελέχη της αντιπολίτευσης και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων μιλούν για προσπάθεια εξασφάλισης προεκλογικού χρήματος για ρουσφετολογικές παρεμβάσεις.
Έντονες είναι και οι αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων και από στιγμή σε στιγμή αναμένονται σκληρές ανακοινώσεις.
Ο Φίλιππος Φίλιος μιλώντας στο www.epiruschannel.gr κατήγγειλε ανοιχτά τη δημοτική αρχή για κακοδιαχείριση, που έχει ως αποτέλεσμα την υπερχρέωση του Δήμου και την υποθήκευση της όποιας αναπτυξιακής του προοπτικής.
Σύμφωνα με τον κ. Φίλιο ο Δήμος Ιωαννιτών έχει συνάψει μέχρι σήμερα περί τα 60 εκατ. ευρώ δάνεια (48 εκατ. ο Δήμος και 12 εκατ. η ΔΕΥΑΙ) και οφείλει πάνω από 20 εκατ. ευρώ σε μισθούς συμβασιούχων στις δημοτικές επιχειρήσεις, στο ΙΚΑ, αλλά και σε προμηθευτές και κατασκευαστές. «Ούτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν μας σώζει» ανέφερε δηκτικά ο κ. Φίλιος.     
Επιπλέον, η αντιπολίτευση μιλά για ανήθικη απόφαση καθώς πέραν όλων των άλλων χρεώνει με πρόσθετα βάρη δήμους και δημότες που θα ενσωματωθούν στο νέο Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα προκύψει με το σχέδιο «Καλλικράτης».
Οργισμένη ήταν η αντίδραση και του Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Χρυσόστομου Βούζα, ο οποίος παραλλήλισε την τακτική τόσο του νομάρχη Ιωαννίνων Αλέκου Καχριμάνη, όσο και του δήμαρχου Ιωαννιτών Νίκου Γκόντα με την πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή, που έφερε τη χώρα σε τραγικά οικονομικά αδιέξοδα. «Πολιτικοί της ίδιας αντίληψης, εφαρμόζουν τις ίδιες πρακτικές και επιφέρουν τα ίδια αποτελέσματα» ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του κ. Βούζα.
Όπως είναι γνωστό, σε δανεισμό ύψους 7 εκατ. ευρώ κατέφυγε, προ ημερών και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Ιωαννιτών το δάνειο των 6 εκατ. ευρώ προορίζεται για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών (3 εκατ. ευρώ) και για ρυμοτομήσεις κι απαλλοτριώσεις (3 εκατ. ευρώ).
Στην αναγκαιότητα λήψης του δανείου αναφέρθηκε ο Νίκος Γκόντας  στην τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο, τονίζοντας πως η λήψη δανείων, ιδιαίτερα για την αποπληρωμή απαλλοτριώσεων, είναι υποχρέωση του Δήμου προς τους συμπολίτες που περιμένουν από τις δεκαετίες ’50-’60 και δώθε. «Μακάρι να είχε και η πολιτεία τη φερεγγυότητα του Δήμου» υπογράμμισε ο δήμαρχος, απαντώντας στα επικριτικά σχόλια των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης και πρόσθεσε ότι «Ακόμη και το ίδιο το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με την πρόταση δανειοδότησης που μας κάνει,  παραδέχεται την φερεγγυότητα του Δήμου».
Να σημειωθεί, ότι η κυβέρνηση εξέδωσε σχετική οδηγία, με την οποία βάζει φραγμό στις προθέσεις των δήμων να αντλήσουν δανειακά κεφάλαια από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων αυτή την περίοδο.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του υφυπουργού Εσωτερικών Γιώργου Ντόλιου ο οποίος τόνισε: «τέτοιες πρωτοβουλίες των δήμων δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να υλοποιούνται όταν έχει γίνει γνωστό ότι θα εφαρμοστεί ο «Καλλικράτης», γιατί έτσι χρεώνονται από την πρώτη στιγμή τα νέα αυτοδιοικητικά σχήματα.
Ο υφυπουργός απέδωσε, μάλιστα, αυτή την τάση πολλών δήμων στο γεγονός πως ενόψει της μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη» πολλοί δήμαρχοι, ιδιαίτερα όσοι διαβλέπουν πως θα συνενωθούν με διπλανούς μεγαλύτερους δήμους, επιχειρούν την ύστατη στιγμή να διασφαλίσουν κεφάλαια για κάποια συγκεκριμένη ανάγκη ή σκοπό, όπως για παράδειγμα για πληρωμές έργων και κλείσιμο «μαύρων τρυπών» στους προϋπολογισμούς.
Από το Blogger.