google.com, pub-7396276466444978, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Ο Α. Μπέζας στον αρχαιολογικό χώρο της Οσδίνας (Πέντε Εκκλησιές) στο Σούλι - epiruschannel.gr

Ο Α. Μπέζας στον αρχαιολογικό χώρο της Οσδίνας (Πέντε Εκκλησιές) στο Σούλι

Ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Αντώνης Μπέζας επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο της Οσδίνας (Πέντε Εκκλησιές), με την παρουσία της Δημάρχου Σουλίου κας Σταυρούλα Μπραΐμη-Μπότση, της Προϊσταμένης κας Βαρβάρας Παπαδοπούλου και στελεχών της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων καθώς και εκπροσώπων τοπικών φορέων.
Στον οικισμό της Οσδίνας υλοποιείται από τον Οκτώβριο του 2010 έργο του ΕΣΠΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας - Ηπείρου 2007-2013) με τίτλο «Αρχαιολογικό Πάρκο Βυζαντινού – Μεταβυζαντινού Οικισμού Ουζντίνας» και προϋπολογισμό 684.000 ευρώ.
Στα πλαίσια του έργου εκτελούνται εργασίες αποκατάστασης (αντικατάσταση και επισκευή στεγών, στερέωση τοιχοποιιών, αποκατάσταση μορφολογικών στοιχείων κλπ.) στους ναούς Κοίμησης της Θεοτόκου, Ταξιαρχών και Αγίου Αθανασίου του οικισμού. Επιπλέον, πραγματοποιούνται εργασίες συντήρησης στον τοιχογραφικό διάκοσμο των ναών της Κοίμησης και των Ταξιαρχών, θα εντοπιστούν και θα αποκαλυφθούν  τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα των ναών Αγίου Γεωργίου, Αγίου Νικολάου και Αγίου Ιωάννη, ενώ ξεκίνησαν και συνεχίζονται εργασίες αποκατάστασης των οικιών στο χαρακτηριστικό τμήμα του οικισμού, νότια του ναού των Ταξιαρχών. Τέλος, θα εντοπιστούν και αποτυπωθούν τα αρχαία τείχη του οικισμού, θα δημιουργηθούν διαδρομές επισκεπτών, ο χώρος και τα μνημεία θα σημανθούν, θα κατασκευαστούν σημεία πληροφόρησης και προβολής και θα παρθούν μέτρα δημοσιότητας με την έκδοση φυλλαδίου, δημοσιεύσεις κλπ.
Ο  κ. Μπέζας δήλωσε ότι:
«Πρόκειται για μια σημαντική παρέμβαση στον τομέα του πολιτισμού για την οποία υπάρχει η απαιτούμενη χρηματοδότηση. Με την ολοκλήρωση του έργου, το Δεκέμβριο του 2015, θα έχουν συντηρηθεί και διασωθεί σημαντικά μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσπρωτίας και θα παραδοθεί στο κοινό ένας ακόμη ολοκληρωμένος επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος».

Σημειώνεται, ότι επειδή η περιοχή είναι δύσβατη και υπάρχουν  προβλήματα μεταφοράς υλικών, προσωπικού και προμήθειας νερού, ο Δήμος Σουλίου με τη συνδρομή της Περιφέρειας Ηπείρου, θα εξετάσει τη δυνατότητα συμπληρωματικών  εργασιών για την ομαλή πρόσβαση στον οικισμό.
Από το Blogger.