google.com, pub-7396276466444978, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Καταστροφικές συνέπειες για την Ήπειρο από το Ρωσικό εμπάργκο . - epiruschannel.gr

Καταστροφικές συνέπειες για την Ήπειρο από το Ρωσικό εμπάργκο .

Ορατή η απειλή να χάσουμε την αγορά της Ρωσίας από το πιθανό εμπάργκο των Ελληνικών προϊόντων (και της Άρτας) ως «αντίποινα» στον εναντίον της οικονομικό πόλεμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με τη φράση όπου υπάρχει δράση υπάρχει και αντίδραση, απάντησε σε σχετικό ερώτημά μας από τις επιπτώσεις σε πιθανό εμπάργκο των ελληνικών νωπών φρούτων και λαχανικών ο πρόεδρος του αντίστοιχου Ελληνικού Συνδέσμου, Γιώργος Πολυχρονάκης. 
Η αντίδραση με εμπάργκο της Ρωσίας στα ευρωπαϊκά προϊόντα, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, εξυφαίνεται ως «αντίποινα» για τη στάση της Ευρώπης απέναντι στο Ουκρανικό ζήτημα αλλά και τον οικονομικό της πόλεμο εναντίον της Ρωσικής πλευράς.
«Αν δεν αλλάξει κάτι...την καθίσαμε τη βάρκα», ήταν η εύστοχη και περικλείουσα όλα τα νοήματα φράση που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας-Φιλιππιάδας, Νίκος Γκίζας, αναφορικά με τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην περιοχή μας, αν το επαπειλούμενο εμπάργκο της Ρωσίας στα νωπά προϊόντα (φρούτα και λαχανικά) εφαρμοστεί. 
Ο ίδιος προσθέτει: «Στην προκειμένη περίπτωση τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην αυριανή σύσκεψη (Πέμπτη) στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και σ' όλες τις παρεμβάσεις που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Το θέμα είναι σοβαρό και με πολλές προεκτάσεις», μετέφερε προς τον «Τ» και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Φρούτων και Χυμών Incofrouit Hellas, Γιώργος Πολυχρονάκης, ο οποίος εκτίμησε ότι ενδεχομένως οι πιέσεις που ασκούνται και από πλευράς του Συνδέσμου, αλλά και γενικότερα σ' ευρωπαϊκό επίπεδο, θα οδηγήσουν αρχικά σε αναστολή του εμπάργκο, δίνοντας τουλάχιστον ένα περιθώριο χρόνου αντίδρασης. 
Ο κ. Πολυχρονάκης θα συμμετέχει στη σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων στο υπουργείο Εξωτερικών, οπότε και αναμένεται να αναπτυχθεί πλήρως το ζήτημα των συνεπειών που θα έχει η χώρα. Συνέπειες που τόσο ο κ. Γκίζας για την απορρόφηση των τοπικά παραγόμενων προϊόντων, όσο και ο κ. Πολυχρονάκης συνολικά για τα προϊόντα της χώρας, χαρακτηρίζουν «τραγικές».
Προσχηματικό το εμπάργκο
Το εμπάργκο που θέτει η Ρωσία ως προς τον αποκλεισμό εισαγωγών στη Ρωσική αγορά φρούτων και λαχανικών από χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι καθαρά προσχηματικό, καθόσον η αιτιολογία αναφέρει επιβαρημένα φορτία υπολειμμάτων από φυτοφάρμακα, όταν- όπως και ο κ. Πολυχρονάκης ανέφερε -τα προϊόντα της Ελλάδας είναι από εκείνα με τα λιγότερα κρούσματα. 
Αμέσως- αμέσως δηλαδή το πρόσχημα, με το οποίο η Ρωσία αντιδρά για άλλους πολιτικούς λόγους, καταρρίπτεται. Όμως όποιο κι αν είναι το πρόσχημα με το οποίο το εμπάργκο αυτό εφαρμοστεί, θα έχει τεράστιες και πολλαπλές συνέπειες.
Αναφερόμενος σ' αυτές ο ίδιος τόνισε ότι δεν αφορά μόνο σε βραχυπρόθεσμες αλλά κυρίως σε μακροχρόνιες συνέπειες. Η χώρα μας εξάγει περίπου 160.000 τόνους νωπών φρούτων και λαχανικών στη Ρωσική αγορά και μάλιστα φέτος οδηγούνταν, με βάση τα στοιχεία, σε μια χρονιά ρεκόρ, καθόσον θα έφτανε σε 170.000 τόνους. 
Το οικονομικό μέγεθος απ' αυτή την εξαγωγή ο κ. Πολυχρονάκης στη συνομιλία μας το προσδιόρισε σε 190 εκατομμύρια ευρώ. Εκτιμήσεις ωστόσο υπήρχαν και για πάνω από 170.000 τόνους εξαγωγής που θα ανέβαζε το ποσό περί τα 200 και πλέον εκατ. ευρώ.
Αυτό όμως είναι η μικρότερη απώλεια, καθώς αν στην εγχώρια αγορά πέσουν τόσοι τόνοι και κατρακυλήσει η τιμή στα πυρηνόκαρπα, αμέσως- αμέσως θα κατρακυλήσει στην αγορά και η τιμή όλων των άλλων προϊόντων! 
«Δεν μπορεί δηλαδή να πουληθεί κανένα προϊόν όταν θα έχεις ροδάκινα με 30 λεπτά στην αγορά. Δεν θα αγοράσει κανείς το σταφύλι με 1,50 ευρώ, το καρπούζι, το πεπόνι, το αχλάδι...Θα λασπώσει όλη η αγορά των παραγόμενων προϊόντων!», τόνισε ο ίδιος.
Ως τον χειρότερο εφιάλτη χαρακτηρίζουν επίσης αυτή την απειλή όσοι ασχολούνται με τις εξαγωγές, για ένα πολύ σοβαρό λόγο: «Θα βγουν τα προϊόντα μας από τις αγορές. Θα βγουν από το ράφι», τονίζουν. Ο κ. Πολυχρονάκης μάλιστα, γνωρίζοντας καλά το χώρο επί πολλά έτη, αναφέρει: «Είναι ό,τι χειρότερο αυτό. Διότι κάναμε 20χρόνια να μπούμε και να φτάσουμε σε εξαγωγικό ρεκόρ, οπότε είναι σαν να χάνεται προσπάθεια 20 χρόνων!». 
Εξηγεί μάλιστα ότι από το 1992, όταν άρχισε ιστορία της εισόδου στη συγκεκριμένη αγορά, αφορούσε σε πολύ μικρές ποσότητες που κυμαίνονταν σε 40.000 με 47.000 τόνους. Το 2012 σημειώθηκε ρεκόρ των 158.000 τόνων, αλλά το 2013 υπήρξε μείωση και ...κάθισε στους 140.000 τόνους. 
«Αυτό που συμβαίνει φέτος είναι ότι σπάσαμε το ρεκόρ του 2012, και φτάσαμε στους 170.000, για τους οποίους είχαμε βάσιμα στοιχεία ότι θα τους ξεπερνούσαμε ενδεχομένως κιόλας. Γι' αυτό θέλω να πιστεύω ότι με τις πιέσεις του Συνδέσμου μας, αλλά και συνολικά του υπουργείου Εξωτερικών και των παρεμβάσεων της Ευρώπης, θα υπάρξει αναστολή εφαρμογής των αποφάσεων της Ρωσίας».
Πολιτικό το θέμα
Σοβαρό ζήτημα που μόνο πολιτικά πλέον μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί, χαρακτήρισε το όλο θέμα ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νίκος Γκίζας, ο οποίος ερωτηθείς για τις σκέψεις που κάνει αναφορικά με τις συνέπειες που θα έχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο για το νομό, είπε: «Πέρυσι, με απόφαση της Ρωσικής κυβέρνησης, για άλλους λόγους, έκλεισε μια μόνο κεντρική αγορά της Ρωσίας και θυμόσαστε πόσο σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίσαμε στη διάθεση των πορτοκαλιών...». 
Εάν λοιπόν κλείσουν τελικά εντελώς οι πόρτες εξαγωγής φρούτων και λαχανικών, ο κ. Γκίζας κάνει λόγο για καταστροφικές συνέπειες για την περιοχή μας, καθόσον πάνω από το 50% των προϊόντων του νομού εξάγονται στη Ρωσική αγορά. 
Ωστόσο μεγαλύτερος όγκος της παραγωγής θα μείνει αδιάθετος, αφού στο μεταξύ η Ρωσία ...κλείνει την πόρτα και στους ενδιάμεσους σταθμούς. «Σταματά και από Πολωνία, από Μολδαβία, Ουκρανία υπάρχει πρόβλημα...Δηλαδή μια περιοχή που συνολικά κινούνταν το 60% της παραγωγής. 
Και το πρόβλημα δεν είναι μακριά, είναι μπροστά μας. Δυστυχώς δεν υπάρχει χρόνος. Τα ακτινίδια ξεκινούν τον επόμενο μήνα και ακολουθούν τα μανταρίνια και τα πορτοκάλια. Ο χρόνος για ένα τόσο μεγάλο εμπορικό ζήτημα είναι ελάχιστος.
Εμπορικό-πολιτικό, βέβαια είναι το θέμα και εκτιμώ ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης θα γίνουν άμεσα οι απαιτούμενες συζητήσεις, παρεμβάσεις και συμφωνίες. Εν αναμονή των αποτελεσμάτων της σύσκεψης αύριο Πέμπτη στο υπουργείο Εξωτερικών», κατέληξε ο κ. Γκίζας.


Από το Blogger.