google.com, pub-7396276466444978, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Αλλάζουν ξανά όλα στον ΕΝΦΙΑ: Σήμερα οι αποφάσεις για δόσεις και μειώσεις - epiruschannel.gr

Αλλάζουν ξανά όλα στον ΕΝΦΙΑ: Σήμερα οι αποφάσεις για δόσεις και μειώσεις


Oι εφορίες βομβαρδίζονται με τηλεφωνήματα αγανακτισμένων πολιτών που εντόπισαν ότι πληρώνουν τα 10πλάσια σε σχέση με τα περσινά

Μόνον… «ενιαίος» δεν είναι πλέον ο νέος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) καθώς, μετά το σοκ των εξωπραγματικά υψηλών εκκαθαριστικών, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει λύση «πολλαπλών ταχυτήτων», για να φέρει τον φόρο πιο κοντά «στα μέτρα» των φορολογουμένων.

Σήμερα αναμένεται ότι το υπουργείο Οικονομικών θα ολοκληρώσει και θα ανακοινώσει μια δέσμη αποφάσεων, που θα κάνουν τον ΕΝΦΙΑ.. «αγνώριστο», αποδεικνύοντας στην πράξη ότι μετά τις τόσες συσκέψεις και αλλαγές εδώ και δύο χρόνια, ουδείς γνωρίζει πια τι προβλέπει ο νόμος και τι πληρώνει ο πολίτης, εκτός από τον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή της ΓΓΠΣ που εκδίδει (και θα εκδώσει και πάλι σε λίγες μέρες) τα εκατομμύρια «ραβασάκια» πληρωμής του φόρου.

Το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ετοιμάζεται να ανακοινώσει σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

- Νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για 4.000 οικισμούς (χωριά και κωμοπόλεις) της περιφέρειας. Σε άλλες περιοχές θα ισχύει η φορολογητέα αξία όπως υπολογίζεται το 2014 και σε άλλες, όπως υπολογιζόταν το 2013. Έτσι αναμένεται να προκύψει μείωση έως 90% ή και 100% στην αξία και τον φόρο επί των ακινήτων, στις περιπτώσεις όπου αυτά είχαν εκτιναχθεί στα ύψη.



- Στις περιοχές εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών, όπου οι ιδιοκτήτες οικοπέδων βρέθηκαν αντιμέτωποι με εξωφρενικές φορολογικές επιβαρύνσεις, η εκκαθάριση θα γίνει με βάση την περυσινή αποτίμηση των αξιών γης.

- Αν συμβεί αυτό όμως, τότε θα υπάρχουν και ορισμένες περιοχές της Αττικής, για τις οποίες θα υπολογιστούν υψηλότερες τιμές από εκείνες που υιοθετήθηκαν για τον ΕΝΦΙΑ! Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαιώνουν πως οι περυσινές τιμές θα επιστρατευθούν μόνο προς όφελος των φορολογουμένων (δηλαδή όπου είναι χαμηλότερες από αυτές που χρησιμοποιήθηκαν φέτος) και επομένως δεν θα προκύψουν δυσάρεστες εκπλήξεις για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων στο Λεκανοπέδιο.

- Αναμένεται επίσης να αναβληθεί η καταβολή της 1ης δόσης του ΕΝΦΙΑ κατά ένα μήνα. Το πιθανότερο είναι να αυξηθούν σε 6 και οι μηνιαίες δόσεις πληρωμής του. Βάσει νόμου ο ΕΝΦΙΑ υπολογιζόταν εξ αρχής να πληρωνόταν σε 6 δόσεις, αλλά λόγω καθυστερήσεων, η πληρωμή της α΄δόσης 31ης Ιουλίου χάθηκε και έτσι οι δόσεις έγιναν 5, ενώ πλέον χάνεται και της 29ης Αυγούστου και απομένουν 4. Για να μπορέσουν να τις πληρώσουν οι πολίτες το ΠΑΣΟΚ πρότεινε να αυξηθούν σε 7, αλλά επειδή πρέπει τα έσοδα να εισπραχθούν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015 φαίνεται πως τελικώς θα φτάσουν στις έξι.

- Άγνωστο παραμένει πώς, πότε και με τι θα συμψηφιστούν τυχόν πληρωμές που έγιναν με τους όρους που ισχύουν σήμερα, εφόσον προκύψει ανάγκη επιστροφής χρημάτων σε πολίτες μετά την νέα εκκαθάριση.

Έχασαν το λογαριασμό

Όποιες και αν είναι οι αποφάσεις που θα ληφθούν, αυτές θα εξειδικευτούν και θα αποτυπωθούν με νομοθετικές ρυθμίσεις που αναμένεται να κατατεθούν με την έναρξη του Γ΄ Θερινού Τμήματος της Βουλής στις 26 Αυγούστου. Ως τότε, κρίνεται σκόπιμο οι φορολογούμενοι να αναμένουν τις τελικές ρυθμίσεις, που θα καθορίζουν επακριβώς τι θα ισχύσει σε κάθε περίπτωση. Αλλιώς, υπάρχει κίνδυνος να παρασυρθούν από τις αποσπασματικές και αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες, ερχόμενοι αντιμέτωποι με νέους αιφνιδιασμούς και δυσάρεστες καταστάσεις στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν θα πρέπει να πληρωθούν ταυτόχρονα οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ αλλά και του φόρου εισοδήματος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:http://www.protothema.gr/
Από το Blogger.