google.com, pub-7396276466444978, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Από 7-10 Αυγούστου το 2ο κάμπιγκ ενάντια στην εκτροπή του Αώου στην πανέμορφη Βωβούσα - epiruschannel.gr

Από 7-10 Αυγούστου το 2ο κάμπιγκ ενάντια στην εκτροπή του Αώου στην πανέμορφη Βωβούσα




2ο ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΩΟΥ
ΒΩΒΟΥΣΑ, 7-10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014


Ο ΑΩΟΣ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΤΗ ΤΟΥ!
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥ ΑΩΟΥ ΤΑ ΝΕΡΑ!


Η Κίνηση Πολιτών για την προστασία του ποταμού Αώου (Protect Aoos) διοργανώνει για δεύτερη χρονιά ελεύθερο κάμπινγκ ενάντια στην εκτροπή του ποταμού.
Το κάμπινγκ θα πραγματοποιηθεί - όπως και πέρυσι- στη Βωβούσα, στο Ανατολικό Ζαγόρι, από τις 7 έως τις 10 Αυγούστου.
Το κάμπινγκ περιλαμβάνει δημόσιες συζητήσεις για την προστασία από την ιδιωτικοποίηση του νερού ως δημόσιο φυσικό κοινωνικό αγαθό, προβολές ταινιών, πεζοπορία εντός του εθνικού δρυμού της Βάλια Κάλντα, τουρνουά ποδοσφαίρου, συναυλίες, εκθέσεις φωτογραφίας, καθώς και συνάντηση με περιβαλλοντικές-οικολογικές κινήσεις από την Ήπειρο (Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων- epiruseconet), την υπόλοιπη Ελλάδα και τη γειτονική Αλβανία.
Η δεύτερη εκτροπή του Αώου, από το Αρκουδόρεμα (εντός του εθνικού δρυμού), προς το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, έργο το οποίο σχεδιάζουν ερήμην της τοπικής κοινωνίας η ΤΕΡΝΑ και η ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ, με μεγαλύτερη επιμονή από το 2012, κινητοποιεί εκατοντάδες πολίτες από την Ήπειρο, την υπόλοιπη Ελλάδα, το εξωτερικό, που δηλώνουν την κατηγορηματική τους αντίθεση στην αρπαγή του νερού του Αώου και την εμπορευματοποίηση του νερού.
Η συνολική διαδρομή του Αώου είναι 260 km, από τα οποία τα 70 Km διαρρέουν τη χώρα μας. Είναι προφανές ότι το παραπάνω δίκτυο έχει δημιουργήσει έναν πολύ μεγάλο αριθμό οικοτόπων, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο περιβαλλοντικά με πλήθος οικοσυστημάτων, τα οποία και τροφοδοτεί κυριολεκτικά. 
Ήδη το υδάτινο σύστημα του Αώου έχει ήδη υποστεί μια εξαιρετικά μεγάλη απώλεια υδάτινου δυναμικού μέσω της κατακράτησης ετησίως ποσότητας νερού της τάξης των 100 εκατ. κυβ. µέτρων, τα οποία τροφοδοτούν τη λίμνη του ΥΗΣ Πηγών Αώου, έργο το οποίο κατασκευάστηκε τέλη της δεκαετίας του ’80. Με τη δεύτερη εκτροπή προτείνεται η κατακράτηση επιπλέον ποσοτήτων νερού, 70 εκατ. κ.µ/ετησίως, γεγονός το οποίο θα επιφέρει σωρευτικά περαιτέρω δυσμενείς επιπτώσεις στο όλο οικοσύστηµα.
Η λεκάνη απορροής του Αώου αποτελείται από 44 επιμέρους υπολεκάνες, (επτά από αυτές ανήκουν στην υπολεκάνη του Φράγματος Πηγών Αώου). Η ποσότητα των 70 εκατ. κ.µ/ετησίως προτείνεται να αντληθεί από το τμήμα των 37 υπολεκανών και αφού εμπλουτίσει τον ταμιευτήρα του ΥΗΣ Αώου να οδηγηθεί προς το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων. Οι 37 από τις 44 συνολικά υπολεκάνες του συστήματος Αώου θα υποστούν τις περιβαλλοντικές συνέπειες της απώλειας μέρους των υδάτων τους.
Η θέση κατασκευής των έργων εκτροπής βρίσκεται εντός προστατευόµενης περιοχής (Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου), µε εξαιρετικά υψηλή οικολογική και αισθητική αξία. Η ένταξη των παραπάνω περιοχών στο Δίκτυο έγινε λόγω της ύπαρξης σ’ αυτές συγκεκριμένων περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών και αξιών με σκοπό και στόχο την προστασία και ανάδειξή τους.
Τα εν λόγω χαρακτηριστικά απειλούνται προφανώς με αλλοιώσεις μέσω της εκτροπής των υδάτων του Αώου.
Σύμφωνα με το Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου, το περιβαλλοντικό κόστος από την κατασκευή και λειτουργία του έργου εκτροπής είναι μεγαλύτερο από το όποιο όφελος προκύψει (από την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας), ενώ παράλληλα απομακρύνεται η δυνατότητα για ήπια ανάπτυξη της περιοχής. Ειδικότερα, από την ίδια την κατασκευή του έργου προβλέπονται σοβαρές επιπτώσεις όπως αποψιλώσεις δασικών εκτάσεων, διάνοιξη δρόμων, όχληση και κίνδυνος εξαφάνισης προστατευόμενων ειδών, επικάλυψη πυθμένα της τεχνητής λίμνης που θα δημιουργηθεί στο σημείο εκτροπής με φερτά υλικά, στέρηση των παραποτάμιων οικοσυστημάτων από τα πλημμυρικά φαινόμενα απαραίτητα για τη βιωσιμότητά τους, κ.λπ.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η εκτροπή, στην οποία συναινεί τμήμα του τοπικού πολιτικού προσωπικού στην Ήπειρο, το οποίο σχεδιάζει ένα ακόμη φαραωνικό έργο (τη μεταφορά πόσιμου νερού από τον Αμάραντο της Κόνιτσας προς το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων), έχει στόχο να ευνοήσει τα εργολαβικά – κατασκευαστικά συμφέροντα και τα λόμπι της ενέργειας τα οποία αντιμετωπίζουν τη Φύση ως έναν ακόμη ψυχρό συντελεστή για να ξεφύγουν από την κρίση κερδοφορία τους.
Με πρόσχημα την οικονομική ύφεση και την περιβαλλοντική υποβάθμιση για τις οποίες το ίδιο ευθύνεται, το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα επιχειρεί να στερήσει από τους πολίτες κρίσιμους για την οικολογική και κοινωνική ισορροπία δημόσιους φυσικούς πόρους, όπως το νερό, και ιδιωτικοποιώντας τους να τους μετατρέψει σε εμπόρευμα να μας τους πουλήσει πανάκριβα.
Η Κίνηση Πολιτών για την προστασία του Αώου στηρίζει τους αντίστοιχους αγώνες για την προστασία της φύσης από τη λεηλασία του κέρδους σε Χαλκιδική, Κρήτη, Θράκη, Πήλιο, Κέρκυρα, Αττική, Αχελώο, Άραχθο, Καλαμά, Αμβρακικό, Παμβώτιδα κ.α., τους αγώνες για να παραμείνουν ελεύθερες οι παραλίες, τους αγώνες για δημόσιο έλεγχο του πόσιμου νερού σε Θεσσαλονίκη κλπ., τους αγώνες για γη και ελευθερία κ.α. καλώντας σε κοινό αγώνα και συμμετοχή (και) στο φετινό κάμπινγκ.
Στη φετινή διοργάνωση θα παραβρεθούν περιβαλλοντικές οργανώσεις από τη γειτονική Αλβανία με σκοπό να σταλεί ένα μήνυμα πανβαλκανικής κοινωνικής αντίστασης απέναντι τους σχεδιασμούς των κρατών και των εταιρειών οι οποίοι στοχεύουν σε φραγματοποίηση των ποταμών και ιδιωτικοποίηση των νερών.
Οι δραστηριότητες της Κίνησης Πολιτών συνεχίζονται στις 31 Αυγούστου : με αφετηρία τη Βωβούσα διοργανώνεται ο δεύτερος αγώνας ορεινής ποδηλασίας Protect Aoos MTB Ultra (http://aoosmtbultra.gr/).

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

Πέμπτη 7/8: 21:00 κάμπινγκ. Live: Folk N Roll , Gap the Mind , Million Hollers

Παρασκευή 8/8: 19:00 κάμπινγκ, Συζήτηση: Ήπειρος: Ποτάμια, νερά στο στόχαστρο του κέρδους (ομιλίες για Αμάραντο, Αώο, Άραχθο, Καλαμά, Παμβώτιδα)
22:30 κάμπινγκ. Live: Peter Punk, Κακό Συναπάντημα

Σάββατο 9/8: 11 π.μ. Κάμπινγκ. Εκδήλωση: Ο Αώος πέρα από τα σύνορα. Συζήτηση με ομιλητές από περιβαλλοντικές οργανώσεις της Αλβανίας.

Από το απόγευμα στο χωριό της Βοβούσας:
-Έκθεση φωτογραφίας: ΜΠΟΡΙΣ ΚΙΡΠΟΤΙΝ, «ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ» και ΒΑΣΙΛΗΣ Α. ΠΟΥΛΑΡΙΚΑΣ, «ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΑΡΡΗ».
-Ομιλία: ENRI CANAJ, “SHADOWS OF GREECE
-Προβολή ντοκιμαντέρ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΙΑΜΠΑΣΑΚΟΣ, «Ο ΜΑΝΑΒΗΣ»
- ΠΑΝΤΟΜΙΜΑ από τον Γιώργο Φλώρο
22:30 πλατεία Βοβούσας: Λαϊκή δημοτική βραδιά

Κυριακή 10/8: 10:00 πεζοπορία προς Αρκουδόρεμα (προτεινόμενο σημείο εκτροπής των νερών του Αώου)
Live από το μεσημέρι παρέα με τους Ρεμπετόφιλους Ιωαννίνων

Παρασκευή και Σάββατο στο χώρο του κάμπινγκ θα πραγματοποιηθεί τουρνουά ποδοσφαίρου

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ: Παρασκευή 8/8 Αναχώρηση 13:15 μ.μ. ΚΤΕΛ Ιωαννίνων -Ελατοχώρι 15:00 μ.μ. Ελατοχώρι –Βοβούσα με λεωφορείο του κάμπινγκ.
Δευτέρα 11/8 13:00 μ.μ., αναχώρηση από το κάμπινγκ προς Ελατοχώρι και 14:30 μ.μ. Ελατοχώρι-Ιωάννινα.
Κρατήσεις από Ελατοχώρι - Βοβούσα: 6944673212

6944 673212 (Παύλος Κοντογιάννης)


Από το Blogger.